Letlæsning
0   8

Grum grafisk novelle vinder Skriverprisen 2020

En næsten ordløs fortælling om overgreb og svigt i Grønland er blevet præmieret med en pris, der gives til letlæst litteratur.

Fredag den 30. oktober 2020 blev Børne- og undervisningsministeriets årlige pris, Skriverprisen, uddelt til forfatter Morten Dürr og illustrator Lars Horneman for den tragiske billednovelle 'Ivalu'. Billednovellen handler om misbrug, incest og selvmord i en grønlandsk familie.

Skriverprisen tildeles et værk af høj litterær kvalitet, der imødekommer læsere, der kan have svært ved at tilegne sig god litteratur. Der lægges vægt på sproglig, indholdsmæssig og grafisk tilgængelighed. Og særligt det sidste gjorde, at Ivalu løb med sejren for man skal helt frem til side 22, før man kan læse det første ord i historien om Ivalu og søsteren Pipaluk. Det lange ordløse anslag placerer læseren i et dysfunktionelt hjem i Grønland og belyser den triste virkelighed, at alt for mange børn udsættes for overgreb og omsorgssvigt.

Begrundelsen for at vælge 'Ivalu' som vinder er bogens høje litterære kvalitet, samtidig med at den er lettilgængelig sprogligt og at værket henvender sig til læseren som ligemand," siger Birgitte Reindel, der er formand for prisudvalget, folkeskolelærer, arbejder på Borupgårdskolens pædagogiske læringscenter og som formand for LæringsCenterForening, PLCF.

Folkeskolens anmerlder roser bogen

Artiklen fortsætter under banneret

"…en uhyggelig og vigtig historie for større børn og voksne om incest og selvmord. Morten Dürrs tekst er ordknap og præcis, teksten er den rene fond, og Lars Horneman overgår endnu en gang sig selv med flotte, flotte billeder…" skrev folkeskolen.dk's anmelder om bogen, da den udkom sidste år.

Ivalu blev valgt blandt de sidste tre nominerede til Skriverprisen. De to øvrige værker i opløbet var Sara Ejersbos Festival og billednovellen Kom af forfatter Marianne Iben Hansen og illustrator Lillian Brøgger.

Skriverprisen blev første gang uddelt i 1995 og er opkaldt efter den daværende prismodtager Esther Skriver. Med prisen følger, udover æren, 25.000 kroner.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.592 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
727 andre er allerede tilmeldt