Debat

Slæk dog på kravene til eksamen i valgfag eller aflys helt.

Over hele landet skal 8. klasses elever inden længe stifte bekendtskab med deres allerførste karakter på baggrund af 2 års valgfag, der kom haltende til verden længe efter startskuddet, og tilmed fik fejet benene væk under corona.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har skrevet indlægget her på baggrund af en udtalelse i artiklen ’Konsulent: Gå til lederen og bed om erstatningstimer i håndværk og design’, om blot at afvikle eksamen i valgfagene som planlagt.

I artiklen fremgår følgende citat:

Hverken Heidi Bruus eller Irene Egeskov Andersen ønsker sig, at ministeriet dispenserer i prøven.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

’Det ville selvfølgelig være det rimeligste set fra elevsynspunktet, men det kan være uhensigtsmæssigt, når det er det allerførste år, prøven bliver gennemført. Vi risikerer, at hvis man slækker på kravene i år, så kan man gøre det igen’.

Den her udtalelse kan jeg simpelthen ikke forstå nogen vil kendes ved. Over hele landet skal 8. klasses elever inden længe stifte bekendtskab med deres allerførste karakter på baggrund af 2 års valgfag, der kom haltende til verden længe efter startskuddet, og tilmed fik fejet benene væk under corona.

Min egen oplevelse af valgfagene som underviser, er mildt sagt kaotisk. De blev indført og forlangt sat i værk ude på skolerne, før Undervisningsministeriet overhovedet selv var klar med vejledningerne til fagene. (HOD, Mad November 2019 og Billedkunst Januar 2020 hvis man ser på forsiderne på prøvevejledningerne)

Min første mulighed for at blive klædt på til opgaven, var et kursus på VIA i Aarhus tilbage i September 2019. Jeg husker tydeligt, at vejledningen på daværende tidspunkt ikke var klar og indeholdt selvmodsigelser og uafklarede punkter til stor frustration for de mange fremmødte undervisere i Håndværk og Design. Vi er jo vant til, at lægge skinnerne mens vi kører i skoleverdenen, men at toget slet ikke var bygget, er alligevel et særsyn.

Torsdag den 2. april skulle min nærmeste leder og os, der varetog valgfagene have haft 2. chance for at blive klædt på til valgfagene med et oplæg fra konsulenterne fra UVM. Det blev naturligvis aflyst under corona. Mine elever har ikke modtaget undervisning i deres valgfag gennem den sidste halvdel af marts samt april, maj og juni. Det er 26 lektioner.

De nåede at have de 2 første lektioner i faget efter sommerferien før vi igen strammede ind her i Aarhus, og gik bort fra den planlagte undervisning og over til én lærer/én klasse for at begrænse smittekontakt. Det koster dem pt mindst 6 lektioner mere, såfremt vi kan åbne igen i uge 38, som er planen pt.

Her torsdag den 3. september skulle kurset med konsulenterne fra Undervisningsministeriet så være afviklet. Det har vi allerede fået mail om, er aflyst og formentlig forsøges planlagt for 3. gang til december. Jeg finder det uacceptabelt og tåkrummende uambitiøst, at man ikke engang tilbyder at afvikle det digitalt. Det har jeg været i fin dialog med en af konsulenterne om, som har lovet at viderebringe min kritik af dette punkt. I øjeblikket er stillingen som konsulent for Undervisninsministeriet i netop Håndværk og Design dog ledig. Det så jeg her den anden dag i et stillingsopslag. Skal det mon tolkes som, at der pt slet ikke er nogen kompetencer i ministeriet til at vejlede på dette område?

Heidi Bruus og Irene Egeskov Andersen er bekymrede for at slække på kravene, hvilket i min optik er det eneste rigtige at gøre grundet det kaotiske forløb samt Corona-situaionen. Kun på den måde kan vi forsøge at sikre, at eleverne får en anstændig behandling ved deres allerførste eksamen og -karakter, hvilket må være det vigtigste taget situationen i betragtning. Alternativt aflyse eksamen helt.

Jeg forstår ikke Undervisningsministeriet kan stå inde for at implementere valgfagene under disse vilkår overfor underviserne eller forlange en eksamination af eleverne – selv hvis man kunne fjerne corona fra ligningen.