10. klasse
0   0

Ny rapport: 10. klasse løfter eleverne fagligt og modner - men...

Mens endnu et udvalg overvejer, hvordan det 10. klassetrin skal bruges, viser en ny rapport, at 10. klasse løfter særligt de fagligt svageste, at eleverne bliver mere modne - men også at 23 procent set i bakspejlet ikke ville have taget 10. med.

10. klasse har været til debat i mindst 15 år, og senest nedsatte tidligere undervisningsminister Merete Riisager et udvalg, der skulle se på, om 10. klasse bør erhvervsrettes mere. Danmarks Evalueringsinstitut har udsendt en række rapporter om 10. klasse, og i en ny rapport, som netop er udkommet, har knap 1200 elever besvaret et spørgeskema i april-maj sidste år, mens de gik i 10. klasse.

Flere end halvdelen af eleverne angiver selv, at de har forbedret sig fagligt i løbet af 10. klasse. Andelen er større blandt elever i ordinær 10. klasse - dvs. i folkeskolen, på et 10.-klassecenter eller i en friskole (63 procent) end blandt elever, der går i 10. klasse på en efterskole (53 procent). Det faglige løft kan også ses af en stigning i prøvekarakterer fra 9. til 10. klasse i både skriftlig dansk og skriftlig matematik. Det gælder både for karakterer og faglig selvtillid, at det eleverne med de største faglige udfordringer, der rykker sig mest i løbet af 10. klasse. 

"Det ser ud til, at 10. klasse gør en positiv forskel for elevernes oplevelse af deres faglige niveau. De føler både, at de er blevet bedre i fagene, og at de har fået større faglig selvtillid. Det kan give dem mod på at starte på en ungdomsuddannelse og øge deres chancer for at gennemføre", siger Mia Uth Madsen, der er chefkonsulent hos Eva og projektleder på undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

85 procent af eleverne svarer, at 10. klasse har ført til, at de er blevet mere modne. Næsten halvdelen af de unge, der starter i 10. klasse, ved ikke, hvad de vil efter skolen. Og i mange tilfælde oplever eleverne, at 10. klasse bidrager til at afklare og forberede dem til videre uddannelse. I alt 63 procent af eleverne oplever, at 10. klasse gjort dem mere afklarede med hensyn til, hvad de skal efter 10. klasse. Men det er altså ikke alle, der oplever, at 10. klasse lever op til deres håb om at give mere afklaring, og det gælder både for efterskoleelever og elever i de ordinære 10.-klasser.

Artiklen fortsætter under banneret

Godt forhold til lærerne

89 procent af eleverne svarer, at de kommer godt ud af det med deres lærere, og 87 procent føler sig respekteret. Det gælder både elever i ordinær 10. klasse og elever i 10. klasse på efterskoler.

Flertallet vurderer, at det faglige niveau i 10. klasse er passende. I de ordinære 10.-klasser synes 12 procent, niveauet er for højt, mens 21 procent synes, det er for lavt. Og når eleverne bliver spurgt, om de ville have valgt 10. klasse, hvis de vidste det, de ved nu, er der 23 procent, der ville have droppet 10. klasse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
413 andre er allerede tilmeldt
Netværk for UU-vejledere

NYHED! Vidste du, at du lige nu læser på Folkeskolens nye faglige netværk for UU-vejledere?

Tilmeld dig netværket og få en mail med ny faglig viden, forskning og erfaringsdeling.

 

 

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.