De Hvide Busser bragte knap 20.000 fanger hjem fra de frygtede tyske KZ-lejre.

Gratis undervisningsmateriale om De Hvide Busser: "Det handler om medmenneskelighed"

Fra december 1944 til april 1945 hentede frivillige i hvidmalede busser tusindvis af danske og norske fanger hjem fra de tyske koncentrationslejre. 75-året for aktionen markeres i denne uge - blandt andet med et undervisningsmateriale om De Hvide Busser, der trækker tråde til nutiden og coronakrisen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I denne uge markeres 75-året for, at tusindvis af almindelige danskere meldte sig frivilligt til at hente danske og norske fanger, der mod Anden Verdenkrigs afslutning sad i de tyske koncentrationslejre.

Helt almindelige danske rutebilchauffører malede deres busser hvide, og med et rødt kors malet på siden kørte de sydpå ind i et krigshærget Tyskland.

Aktionen er senere blevet kendt som 'De Hvide Busser' og reddede knap 20.000 fanger ud af Tyskland mellem december 1944 og april 1945.

Kulminationen kom, da 4.255 fanger blev reddet ud af lejren Neuengamme på ét døgn fra 19.-20. april 1945.

Badehotels-forfatter: Lærernes indsats under besættelsen var smuk

I anledning af jubilæet har Røde Kors udgivet et undervisningsmateriale om aktionen til brug i folkeskolens undervisning.

Samfundsfags- og dansklærer på Bagsværd Skole Anne Marie Thirup Christiansen har været pædagogisk konsulent på materialet.

For hende er det vigtigt, at materialet behandler aktionen på en måde, hvor der også trækkes tråde til nutiden.

Materialet indeholder videointerview med en af de nulevende passagerer, der blev hentet hjem til Danmark med De Hvide Busser, 89-årige Salle Fisherman.

Men også med et par andre danskere, der har oplevet at have mødt medmenneskelighed: Den tidligere hjemløse Peter og teenageren Simon, der som barn oplevede at få hjælp, da hans familie pludselig var i krise.

"Det overordnede tema er medmenneskelighed. Det handler om historien om De Hvide Busser, men i lige så høj grad om, hvor medmenneskeligheden er i dag", siger Anne Marie Thirup Christiansen til folkeskolen.dk/historieogsamfundsfag

"Gennem de nutidige cases er forhåbningen at trække tråde til i dag og gøre en 75 år gammel historie vedkommende for eleverne".

Coronakrisen kan inddrages

Også den nuværende coronakrise gør diskussionen om medmenneskelighed aktuel, påpeger læreren.

"Coronakrisen kan på ingen måde sammenlignes med Anden Verdenskrig, men grundlæggende indebærer medmenneskelighed, at man selv ofrer noget for andre. Alene det, at vi snakker så meget om samfundssind i disse måneder gør, at der kan drages nogle paralleler og tages nogle spændende diskussioner", siger hun.

Ny skolehverdag: To meters afstand og fem gange håndvask

Materialet kan findes på dehvidebusser.dk og er målrettet 7.-9. klasse. Det matcher læringsmål inden for historie, samfundsfag, dansk, sundheds- og seksualundervisning samt understøttende undervisning. Der medfølger lærervejledning.

Anne Marie Thirup Christiansen understreger, at materialet kan tilgås på mange måder.

"Lærervejledningen er netop det: Vejledende", siger hun.

Desuden har Røde Kors desuden udgivet en podcast i fem afsnit om De Hvide Busser, som indgår i undervisningsmaterialet. Den kan findes på de sædvanlige podcast-platforme.