Corona
2   22

Efter uni-login-angreb: Hul igennem igen

Tusinder af lærere og elever forsøgte torsdag formiddag forgæves at komme på Uni-login. Ifølge ministeriet var der tale om et overbelastningsangreb. Opdateret kl. 15.51: Angrebet afværget og systemet kører igen.

Uni-login blev torsdag formiddag ramt af et større angreb, hvor folk udefra forsøgte at overbelaste systemet. Det skabte frustrationer hos mange af de hjemsendte 700.000 lærere og elever, der forgæves har forsøgt at tilgå Uni-login, som blandt andet bruges til at logge ind på intranettet Aula og digitale skoletjenester.

Børne- og Undervisningsministeriet oplyste torsdag midt på dagen, at man gjorde alt for at afværge angrebet, som man betegnede som et overbelastningsangreb - og senere på dagen lød meldingen fra ministeriet, at angrebet var afværget.

"Unilogin ser igen ud til at køre normalt, efter systemet til formiddag blev udsat for et overbelastningsangreb, også kaldt et DDoS-angreb," lød det i en pressemeddelelse fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Angreb fra ukendt

Artiklen fortsætter under banneret

Ministeriet oplyser, at man ikke på nuværende tidspunkt ved, hvem der stod bag angrebet.

Et overbelastningsangreb udføres ved, at en person med vilje overbelaster for eksempel en hjemmeside, så siden ikke kan svare eller bryder sammen. Angrebet udføres ved, at en person, som kontrollerer en masse computere eller andre internet-enheder, får dem til på én gang og i én uendelighed at forespørge den samme internetadresse eller sende trafik med et særligt mønster. Resultatet er, at ingen andre kan komme i forbindelse med for eksempel hjemmesiden.

Børne- og Undervisningsministeriet oplyser, at man ikke er uvant med den slags angreb - og opsatte en række ekstra filtre og overvågning, som blokerede for yderligere angreb. Ministeriet fik hurtigt afværget angrebet og påbegyndte en genstart af systemet. Angrebet og den efterfølgende genstart af systemet betød, at de mange brugere af Unilogin ikke kunne logge ind på de digitale tjenester i et tidsrum på godt 2 ½ time.

 

Uni-login er en slags NemID i skolen og bliver brugt af alle elever og lærere i grundskolen og på en række ungdomsuddannelser. Det har 700.000 daglige brugere. De fleste er elever.

Styrelsen for It og Læring satte tidligere i denne uge ekstra serverkapacitet ind for bedre at kunne håndtere, at der er større pres på systemerne end normalt.

Ministeriet beklager de gener, forstyrrelserne har betydet for de mange brugere. I forvejen er der i disse dage generelt flere brugere, hvilket kan give lidt længere svartider, og ministeriet opfordrer alle brugere til at udvise tålmodighed og prøve igen senere, hvis det ikke lykkedes at logge ind i første omgang. 

 Indtil videre vil ministeriet fortsætte med de ekstra foranstaltninger og løbende vurdere situationen i dialog med Center for Cybersikkerhed.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.021 andre er allerede tilmeldt