Historie
0   3

Nationalhistorisk museum og DR inviterer til dyst på viden om genforeningen

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg inviterer i 2020 alle elever fra 3.-9. klasse til en dyst i viden på historien om Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920. Klasser fra hele Rigsfællesskabet kan deltage - og i år også de danske skoler i Sydslesvig.

2020 står i genforeningens tegn. I år er det nemlig 100 år siden, at Nordslesvigs borgere ved en folkeafstemning besluttede at høre til Danmark frem for Tyskland.

Markeringerne af jubilæet er mangfoldige, og en af dem har Det Nationalhistoriske Museum som afsender. Museet inviterer alle elever fra 3.-9. klasse til at deltage i en viden om historien om Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920.

Klasser fra hele Rigsfællesskabet kan deltage, og i år kan også de danske skoler i Sydslesvig deltage.

Dysten går på viden om Sønderjyllands historie i perioden fra 1864, hvor området kom under tysk herredømme, til genforeningen med Danmark i sommeren 1920.

Formålet med konkurrencen er ifølge museet at sætte fokus på den centrale historiske begivenhed på en "anderledes, udfordrende og aktiverende måde".

Klasserne er inddelt i tre niveauer, der hver dyster i forskellige temaer:

3.-4. kl.: Genforeningen - Sønderjyllands genforening med Danmark 1920

5.-6. kl.: Under fremmed styre - Sønderjydernes historie 1864-1920

7.-9. kl.: Grænsekampen - Den politiske udvikling 1864-1920

Konkurrencen kører fra starten af det nye skoleår, men tilmeldingen åbner allerede nu.

Konkurrencen afsluttes ved, at de tre bedste klasser fra hvert niveau deltager i en stor finaledag på Frederiksborg Slot.

Vinderklassen fra hvert niveau kan se frem til en klassetur til Nordsjælland med alt betalt. I alt 90 klasser kan se frem til en præmie. Det er gratis at være med og konkurrencen er åben for alle 3.-9. klasser.

I forbindelse med konkurrencen bliver der produceret en digital læringsplatform samt et emne- og arbejdsark til brug i undervisningen. Materialet er vejledende og skal udelukkende ses som inspiration til undervisningen, oplyser museet.

Materialet til Historiedysten 2020 bliver tilgængeligt i juni 2020. DR Skole udarbejder et supplerende undervisningsmateriale, der også er tilgængeligt fra juni 2020.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.360 andre er allerede tilmeldt