Kæmpe svensk skolekollaps giver debat om aktieselskabsskoler

Efter Høyres valgsejr i Norge står de store svenske skolekoncerner klar til at ekspandere i Norge, hvor regeringen vil åbne for, at private aktører kan drive skoler for offentlige midler. Det sker på trods af, at Sverige netop har oplevet et kæmpe kollaps, da John Bauer-koncernen gik konkurs med næsten 40 skoler og gymnasier.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Konkursen har pustet nyt liv i den svenske debat om aktieselskabsdrevne skoler, og i Norge har den nyvalgte statsminister Erna Solberg understreget, at store private koncerner, som vil drive skoler med profit som mål, ikke er interessante for Norge.

"Vi har ikke noget behov for at åbne den norske skolesektor for private kommercielle aktører. Det er på præmisserne om valgfrihed og alternative pædagogiske løsninger, vi inviterer de private. Hvis de ikke er interesserede, er det helt fint med mig, så har vi ikke behov for dem", har hun sagt til Dagbladet.

Ikke desto mindre var netop den svenske John Bauer-koncern en af dem, der havde fået tilladelse af den tidligere Høyre-regering til at starte skoler i Norge, da den rød-grønne regering trådte til i 2005 og forhindrede det.

I Sverige er skolen big business

Tog udbytte ud lige før konkurs

Sverige har helt enestående på verdensplan ved, at pengene følger eleverne, så firmaer kan åbne skoler, modtage betaling per elev fra staten og trække profit ud til moderselskabet. Så sent som i år afleverede John Bauer-skolerne 85 millioner kroner til moderselskabet, før hele koncernen gik konkurs med et tab på over en milliard og efterlod skole- og gymnasieelever uden undervisning og lærerne uden job.

Tre ud af fire svenskere siger i en Lärarnas tidning-undersøgelse, at skolerne bør forpligtes til at geninvestere et eventuelt overskud i skolerne. Uddannelsesminister Jan Björklund vil ikke forbyde profitudtag, men siger til stv.se, at det er noget, man bør kigge på ved inspektionen af den enkelte friskole: "Aktieudbytte bør kun ske, hvis skolen har en god kvalitet".

Svenske skoler er lige så ringe til at bryde social arv som USA's

I den periode, hvor de privatejede friskoler har vundet indpas i Sverige, er landet raslet nedad i de internationale målinger, Pisa, Pirls og Timss. Som den daværende norske kudnskabsminister Kristin Halvorssen fra SF-søsterpartiet SV skrev i valgkampen:

"Nu er ser vi, at norsk skole er på rette vej. Eleverne lærer mere end før. De store internationale undersøgelser af elevers faglige niveau i læsning, regning og naturfag viser, at norske elever har gjort store fremskridt de seneste år. Det modsatte er sket i Sverige, der har afprøvet Høyres skolepolitik i praksis".

Powered by Labrador CMS