Skoler ruster sig til at søge penge hos fonde

Den økonomiske krise får skoler til at rette blikket mod fonde og puljer, når de skal skaffe penge til udvikling og faciliteter. Det er et stort arbejde at finde relevante fonde og lave gode projektbeskrivelser, så nogle tyr til privat eksperthjælp.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Hobrovejens Skole i Randers har viceskoleleder Søren Rasmussen netop været på kursus i at søge fonde.

"For nogle år siden fik vi forbedret vores legeplads. Det betalte vi selv, men bagefter spurgte nogle forældre, hvorfor vi ikke havde søgt fonde. Det havde vi slet ikke tænkt på. Siden har vi søgt Realkredit Danmarks pulje til kloge kvadratmeter tre gange, men vi har aldrig fået noget. Derfor tænkte vi, at vi måske ikke er dygtige nok til at skrive ansøgninger", fortæller Søren Rasmussen.

Ideen skal være ny

Hovedbudskabet på kurset hos det private firma var, at man skal komme med en ny ide, hvis man skal gøre sig håb om at få fondsmidler.

"Det er ikke nok at tænke for eksempel it. Man skal søge penge til noget nyt inden for it. Vi havde en ide om e-bøger, men på kurset fik vi at vide, at vi er den fjerde skole i rækken, så det kan vi godt droppe", siger viceskolelederen.

Han har endnu til gode at sende den første ansøgning af sted, efter at han har været på kursus. Men han pusler med tanken om at søge penge til udvikling af skolens bod.

"Nu har jeg lært, hvordan fondsverdenen ser ud, og det må vi se, om vi kan udnytte", siger Søren Rasmussen.

Han har ellers tænkt tanken om, at det måske er en falliterklæring, når en skole er nødt til at gå til fonde.

"Kommunen bør betale for udviklingsprojekter og nye faciliteter, men den gør det bare ikke altid", konstaterer Søren Rasmussen.

750.000 kroner til opkvalificering af lærere

Også Grønhøjskolen i Gjerlev nordøst for Randers har allieret sig med det privat firma, og det har ført til et kontant udbytte. Skolen har fået bygget landets største udeskole med højbede, aktivitetshus, drivhus og 1.500 træer. Projektet følges af University College Syddanmark, som netop har været ude med en melding om, at undervisningen i det fri får eleverne til at klare sig bedre i skolen.

"Det er både uoverskueligt at finde ud af, hvilke fonde der giver til noget med undervisning, og meget omfattende at formulere en præcis projektbeskrivelse, som er til at forstå for andre. Derfor valgte vi at få hjælp af et firma, som har specialiseret sig på området. Firmaet har både fået et engangsbeløb og en procentdel af udbyttet. Det er deres gulerod", siger viceskoleleder Preben Laursen.

Det har taget skolen tre år at skaffe de nødvendige penge. Randes Kommune har givet et stort beløb til etableringen af udeskolen, og Egmont Fonden har bidraget med 750.000 kroner til opkvalificering af lærerne og til evalueringen.

"Mange fonde kræver en egenbetaling, og her skal man vide, at det kan være i form af lærertimer. Vi har også haft forældre til at plante træer, og det bliver også omsat til et beløb", fortæller Preben Laursen.

Det gælder i det hele taget om at bruge sin fantasi. Skolen har også fået et beløb fra Friluftsrådet til en bålhytte, selv om rådet stiller krav om offentlig adgang. Derfor ligger hytten ikke på skolen, men i en skov lidt uden for byen, som Grønhøjskolen i forvejen brugte til undervisning.

Randers Kommune tilbyder skolerne hjælp

Også Randers Kommune er blevet opmærksom på, at der kan være penge at hente i fonde og puljer. Kommunen har nedsat en gruppe af embedsmænd, som er parat til at hjælpe skoler og andre institutioner med at skrive ansøgninger.

"Hvis en skole henvender sig, kan jeg enten selv hjælpe eller henvise til en kollega fra en anden forvaltning. Det kan for eksempel være relevant at inddrage teknik og miljø, hvis det drejer sig om skolens udearealer", siger udviklingskonsulent Svend Ladefoged, der repræsenterer børne- og skoleforvaltningen i den tværkommunale arbejdsgruppe.

Grønhøjskolen og Hobrovejens Skole har benyttet sig af Fundraiseren.dk. På firmaets hjemmeside kan man få et overblik over støttemuligheder, hente gode råd og læse om, hvordan man skriver gode ansøgninger. Se linket til højre for artiklen.

Læs mere