Anmeldelse
Marte meo i praksis
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Marte meo betyder »ved egen kraft«. Det er en metode til udvikling af samspil og består i en analyse af samspillet og en formidling til den, der ønsker hjælp i forhold til et konkret problem, for eksempel et forældrepar i forhold til deres skrigende barn.
Marte meo-metoden læres i en veldefineret videreuddannelse for forskellige faggrupper, der har en grundlæggende viden om børn.
Der arbejdes med video, og der fokuseres på personens resurser, således at der i formidlingen af videoklip lægges vægt på, at den, der formulerer problemet, bliver sin egen rollemodel. Udvælgelsen af videoklip er en personlig og professionel proces med henblik på en bedring af samspil.
Metoden er forbavsende enkel og virker respektfuld over for de, der har problemerne.
Bogen indeholder en generel del og særlige kapitler, for eksempel Marte meo anvendt i skolen eller i daginstitutionen eller i forhold til adoptivbørn.
Bogen påpeger problemer forbundet med tidens populære form, hvor forældre stiller spørgsmål, som barnet ikke er i stand til at besvare, eller giver en ordre pakket ind som et spørgsmål.
Bogen er meget konkret med mange korte cases og en cd-rom med videoklip. Bogen kan en del steder forekomme ret firkantet og forenklet, hvilket jeg vurderer som en fordel, når man ønsker at lære om metoden, men nogle steder bliver det til en irriterende, bedrevidende fortællestil, hvor problemer bliver alt for forenklede. Bogen kunne med fordel have været mere gennemarbejdet i den måde, den forklarer på, for indholdet i bogen virker væsentligt.