Forældre bruger dækadresser til at komme ind på attraktive skoler
I Odense er kampen for at få børnene ind på bestemte skoler så hård, at mange forældre bruger dækadresser til at skaffe deres børn ind på attraktive skoler. Skoleledere kan se, at folk skifter adresse meget hurtigt, efter at barnet er indskrevet.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Det sker bestemt, at vi får en adresseændring, nærmest så snart barnet er optaget. Og så kan man jo godt undre sig over, hvordan det hænger sammen", siger skoleleder Vagn Hansen fra Hunderupskolen til DR Fyn.
Flere kilder fortæller til radioen, at det er helt almindeligt at flytte adressen til venner eller familie, der bor i det rigtige skoledistrikt. Andre forældre går midlertidigt fra hinanden, indtil den ønskede skoleplads er i hus.
Også Skt. Hans Skole kender til de hurtige adresseskift. Nu kræver skolen dokumentation for, at man bor på den oplyste adresse.
"Vi kræver at se sygesikringsbevis, en lejekontrakt eller andet, der kan dokumentere adressen, og så tjekker vi selvfølgelig folkeregistret", fortæller skoleleder Lars Eriksen, der erkender, at han ikke kan tage højde for falske folkeregisteradresser.
Forældrene kan ikke straffes
Skolechef Jørgen Schaldemose har hørt om dækadresserne. Han mener, skolerne skal indberette deres mistanke til kommunens kontrolgruppe. Men forældrene kan ikke straffes for at snyde barnet ind på en anden skole.
"Nej, der er ingen straf. Udover den moralske. Jeg synes ikke, det er i orden at lære sine børn at snyde", siger han til DR Fyn.
Forældrene søger væk fra skoler med mange elever fra indvandrermiljøet eller socialt svage miljøer, og fra skoler der formodes at have et fagligt svagt niveau.
Kragsbjergskolen og Risingskolen er skoler, som forældrene prøver at undgå, og skolelederne her mener, at forældrenes valg bunder i fordomme.
"Jeg synes, det er meget bedre, hvis de undersøger, hvad skolen kan, hvad vi står for og hvilke værdier vi har. Hvis forældre efter research har undersøgt tilbuddet og derefter vælger det fra, så kan jeg respektere det, for så er det sagligt", siger skoleleder på Kragsbjergskolen Birgitte Sonsby. Hun er tillige formand for Odense Skolelederforening.