Det er synd for børnene, at et rødt flertal i Odense Kommune ikke vil lade skolerne deltage i ministeriets forsøgsordning om at placere konfirmationsforberedelsen i skoletiden, mener Pernille Bendixen fra Dansk Folkeparti.

Lokalpolitikere siger nej til konfirmations-forberedelsen i skoletiden

Flere skoler i Odense Kommune er interesserede i at deltage i ministeriets forsøgsordning, der giver lov til at placere konfirmationsforberedelsen i skoletiden. Men det må de ikke, lyder det fra et politisk flertal i kommunen. Diskussionen går på, om det vil bringe et element af forkyndelse ind i skoletiden.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

11 skoler i Odense Kommune har vist interesse for at benytte muligheden for at putte konfirmationsforberedelsen på skoleskemaet til fordel for to timers understøttende undervisning, skriver Kristeligt Dagbald i dag. Men det kan de godt glemme. For et rødt flertal i børn- og ungeudvalget siger nej.

"Helt grundlæggende har jeg meget svært ved at forstå, at man mener, at man kan bruge den understøttende undervisning til konfirmationsforberedende undervisning. Jeg mener overhovedet ikke, at det ligger under formålet med den understøttende undervisning", siger SF's medlem, Line Mørk, til folkeskolen.dk

Ministeriet oplyser, at 61 kommuner (opdateret 16/10 kl. 14:28) indtil videre har tilmeldt sig forsøget, og i går forlængede ministeriet fristen for at få flere kommuner med.

Ny frist for konfirmationsforsøg

Men folkeskolen bliver trukket ind i en værdikamp om forkyndelse, hvis nogle elever skal kunne fritages fra skolens undervisning for at gå til præst, mener Line Mørk. Det skal den ikke, og der er ikke nogen, der skal fritages for en del af skolens undervisning:

"Folkeskolen skal være for alle børn efter min bedste overbevisning. Formålsparagraffen for understøttende undervisning gælder for alle elever. Det gælder jo ikke tilfældigvis de elever, der ikke skal have konfirmationsforberedende undervisning", fortæller hun.

Konfirmations-forberedelse kan erstatte understøttende undervisning

DF: Det er ikke et argument at snakke om forkyndelse

At forsøgsordningen bringer forkyndelse ind i skolen, forstår Dansk Folkepartis medlem i børn- og ungeudvalget, Pernille Bendixen, ikke noget af.

"Jeg synes ikke, at det er et argument, at ordningen har noget med forkyndelse i skolen at gøre. Eleverne bliver fritaget for nogle timer, og så går de til nogle timer ved præsten. Det sker jo ikke i skolen. De bliver jo netop fritaget for undervisningen. Havde det været forkyndelse i skolen, var det aldrig kommet igennem ministeriet. For det må man ikke", siger hun til folkeskolen.dk

Sammen med Venstre har Dansk Folkeparti sendt spørgsmålet videre fra udvalget til det kommende byrådsmøde den 28. oktober for at give tilmeldingen en ny chance. Hun tvivler dog på, at det vil føre til, at de 11 skoler får lov til at benytte ordningen, selvom ansøgningsfristen er rykket fra den 15. oktober til 1. december.

"Det er sjældent, at partierne ændrer holdning. Men det giver da et spinkelt håb et eller andet sted", fortæller hun.

V: Danmark er et kristent land

Hos Venstre forstår man heller ikke, hvorfor det røde flertal i Børn- og Ungeudvalget er imod. Men Venstre er enig med SF's Line Mørk i, at det er et værdispørgsmål, fortæller Bo Lidegren, der er en af Venstres to medlemmer i børn- og ungeudvalget.

Tidspres: Folkeskolereformen presser konfirmation og fritid 

"Vi er tilhængere af ordningen. Dels fordi skolerne ønsker det, og dels fordi konfirmationsforberedelse tidligere uproblematisk har været placeret først eller sidst på skoledagen. Og så er det en grundlæggende diskussion om kristendommens rolle i det danske samfund, og hvad det er for et samfund, Danmark er", siger Bo Libergren.

Han mener, at det røde flertals modstand mod ordningen er ødelæggende for forholdet mellem kirken og folkeskolen.

"Det, vi oplever nu, er, at de i et eller anden religiøs ligemageris tilgang forsøger at gøre op med det gode samspil, der traditionelt har været mellem skoler og kirker i Danmark. Danmark er grundlæggende et kristent land. Det kan man slå op i grundloven og konstatere", siger Venstre-medlemmet.

DF: Synd for børnene

Dansk Folkepartis Pernille Bendixen mener, at det går ud over elever, at skolerne ikke får lov til at tilmelde sig ordningen. For ordningen kunne blandt bruges til at gøre skoledagen kortere.

"Man lavede ordningen på grund af den megen snak om elevernes mange timer i skolen. Dem, der er særligt hårdt ramt, er dem, der går til konfirmationsforberedelse, og derfor var det, man lavede denne her ide med, at fritage dem for nogle understøttender undervisningstimer. Det er virkelig synd for børnene, at det ikke bliver til noget, når nu vi har forsøgt at hjælpe dem", siger hun.

Lokal løsning: Konfirmation skærer to timer af skoledagen 

Det er ikke kun i Odense Kommune, at et rødt flertal stiller sig i vejen for forsøgsordningen. Det samme gælder ifølge Kristeligt Dagblad i Aarhus og København.

(tilføjet 16/10 kl. 14:28)

Ministeriet oplyser, at tilmeldingsfristeten er forlænget, fordi nogle kommuner har givet udtryk for, at de ikke har kunne nå at behandle spørgsmålet politisk og samtidig høre skolebestyrelserne, om de er interesserede i at deltage.