I dag kan vi producere to grise med samme miljøbelastning som en gris i 1985, skriver Heidie Jørgensen.
KOMMENTAR: Mad på klimakurs
Mange forbrugere er bekymrede for klimaet og vil gerne gøre en indsats for at mindske den globale opvarmning, men man behøver ikke holde op med at spise kød for at gøre en forskel, skriver Heidie Klingenberg Jørgensen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Klima er et meget omdiskuteret emne og i relation til, hvad forbrugeren kan gøre er mad også blevet en del af debat-ten - og særligt kød. Produktion og forbrug af fødevarer belaster klimaet - ja, men er det nødvendigt at droppe kødet for at være klimavenlig? Det må blive et rungende nej! Der er andre og bedre tiltag, man kan gøre som forbruger, hvis man vil være mere klimavenlig - og så har vi jo brug for fødevarer for at overleve. Klima og mad er en kompleks problemstilling, og det er derfor meget nemt at overse helheden. Både erhverv og forbrugere har et ansvar for at nedbringe den globale opvarmning, og hver især kan vi gøre vores.
Landbrug og fødevareproduktion er en nødvendig del af klimaløsningen
Landbrugsproduktionen er blandt de erhverv, som udleder flest drivhusgasser, og i Danmark er erhvervet ansvarlig for omkring 18%. De sidste 20 år har landbruget dog haft succes med at reducere udledningen med en fjerdedel (26%) og har dermed allerede taget en stor bid af kagen - og udviklingen fortsætter. Gennem målrettede tiltag som for eksempel mere biogas, der giver mulighed for at producere energi af blandt andet gylle, kan udledningen reduce-res yderligere. Landbrugs- og fødevareproduktionen skal dog ikke kun ses som en 'klimasynder', men også for alle de positive ting erhvervet bidrager med til samfundet som arbejdsgiver, eksportør, naturforvalter og som producent af livsnødvendige fødevarer. Vi har i Danmark en effektiv produktion med lavest mulig klimabelastning og kan for eksempel i dag producere 2 grise med samme miljøbelastning som én gris i 1985.
Vi forbrugere har også et ansvar
Det kan som forbruger virke lidt uoverskueligt og svært at se, hvordan man kan bidrage positivt til klimaet. Kostvalg har sammen med andet forbrug som energi og transport stor betydning for både vores sundhed, miljøet og klimaet. Men der er flere tiltag, der ligger lige til højrebenet og som kan gøre det lidt nemmere at være klimavenlig - og som samtidig giver bonus på sundhedskontoen. Der er mange alternativer til at undlade kødet for at være klimavenlig.
Undgå madspild
Spild af mad er et af de steder hvor der kan gøres en rigtig stor indsats for klimaet. 680.000 tons organisk affald ender årligt på lossepladsen. Når kartoffelskræller, æbleskrog og andet ikke spiseligt affald er sorteret fra smider hver dansker mellem 60 og 65 kg spiselige fødevarer ud, hvilket svarer til, at vi køber 20% af vores fødevarer for at smide dem i skraldespanden. Det er både penge ud af vinduet og spild af drivhusgasser. Selvom vi ikke kan komme helt af med madspildet, ville en reduktion med 2/3 give samme klimavenlige effekt, som hvis vi hang vasketøjet op i stedet for at bruge tørretumbleren tre gange om ugen. Så planlæg måltiderne bedre og komposter madaffald, hvis muligt.
Handel stort ind og lokalt
Bilturen til supermarkedet og andre køreture til ærinder, er også en af de helt store klimasyndere. Faktisk belaster bilturen til supermarkedet dobbelt så meget, som de bøffer vi spiser. En gennemsnitsdanskers årlige ærindekørsel belaster med 629 kg CO2 pr. person, hvorimod en gennemsnitdanskers årlige oksekødsforbrug på 16,5 kg belaster med 320 kg CO2 - og oksekød er som bekendt den kødtype, som belaster mest. Så gå eller snup cyklen næste gang du køber ind, eller lav en madplan og køb stort ind en gang om ugen.
Spis en sund og varieret kost
Det er i vidt omfang klimavenligt at spise en varieret og ernæringsrigtig kost. Hvis danskerne i højere grad spiste i overensstemmelse med de nationale kostråd, ville det medføre en betydelig reduktion af danskernes klimabelast-ning. Der er en god overensstemmelse mellem klimapyramide og kostpyramide og den klassiske kostpyramide kan fint bruges som inspiration. Det er dog vigtigt at huske at få fødevarer fra alle fødevaregrupper i en passende mæng-de for at spise sundt.
Klimavenlig tilberedning
De fleste af vores fødevarer skal tilberedes inden de spises og det belaster klimaet og miljøet i form af brug af el og gas. Tilberedning kan særligt være den mest betydende faktor i forhold til grøntsagers klimaaftryk. Men med nogle få enkle fif kan det lade sig gøre at reducere energiforbruget under tilberedning og dermed være mere klimavenlig. Det handler om at tilberede fødevarerne optimalt, og ikke overstege, det giver både et bedre kulinarisk resultat og en mindre elregning. Kød skal være mørt og ikke tørt - grøntsager skal være sprøde og ikke bløde.
Spis kød med god samvittighed
Mens det er livsvigtigt at spise, kan det samme ikke siges om at køre i sin bil. Men det er alligevel muligt at tænke sig om, spise klimavenligt og sørge for at bruge de råvarer, vi indkøber. Fødevarer er livsnødvendige og fødevare-produktion er en del af klimaløsningen.
Hvis du har brug for inspiration til mere klimavenlige opskrifter og tilberedning, så klik ind på www.svinegodt.dk, www.lettenordiske.dk eller www.danishmeat.dk - her finder du gode opskrifter på retter der indeholder råvarer i passende mængder, tilberedt med få gryder og pander og med råvarer som er nemme at få fat i. Og så er alle op-skrifter afprøvet på helt almindelige forbrugere. Et klimavenligt velbekomme!
10 gode klimaråd
1. Spis sundt og varieret fx efter kostpyramiden - det er i vidt omfang klimavenligt
2. Undgå for mange af de tomme kalorier. Det er blandt andet slik og sodavand
3. Du bør gå eller cykle, når du handler
4. Lav en madplan. Vi smider omkring 20 pct. af vores madvarer ud
5. Fyld ovnen, når den er tændt og sæt dine ting ind i en kold
6. Kend de korrekte stegetider, så får du også det bedste kulinariske resultat
7. Spis årstidens grøntsager. Det er fx mere klimavenligt at spise kartofler frem for ris
8. Spis ikke mere end du har behov for
9. Lav mad til flere dage ad gangen
10. Sørg for, at køleskab og fryser har de anbefalede temperaturer
Heidie Klingenberg Jørgensen er uddannet levnedsmiddelkandidat fra KU-Life og arbejder som kvalitetskonsulent hos Landbrug & Fødevarer, erhvervsorganisationen for landmænd og fødevarevirksomheder.