'Vi nægter simpelthen at gå ind i den debat, der handler, om der er inklusionsbørn på skolen', sagde Bente Kjøgx i går på en temadag om Inklusionens dilemmaer.
"Vi nægter simpelthen at gå ind i den debat, der handler, om der er inklusionsbørn på skolen", sagde Bente Kjøgx i går på en temadag om Inklusionens dilemmaer.

På Hummeltofteskolen er "inklusionsbørn" blevet et fy-ord

Vi nægter at tale om, at der er inklusionsbørn på vores skole. Sådan lød det fra skoleleder på Hummeltofteskolen Bente Kjøgx i går på en temadag om inklusionens udfordringer.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolen.dk har siden november bedt lærere tale højt om de udfordringer, de oplever, at den inkluderende folkeskole skaber for både elever, forældre og skolens personale.

Og netop 'Inklusionens dilemmaer' var titlen på en velbesøgt temadag i går i Hvidovres medborgersal for skoleledere og tillidsrepræsentanter fra skoler i vestegnsområdet. Dagen var arrangeret af Danmarks Lærerforenings sammenslutning af lokalafdelinger i Hovedstaden Vest, der består af ti vestegnskommuner.

Dagen bød på oplæg med råd til, hvordan lærere og skoler kan blive bedre til at håndtere opgaven med at håndtere elever, der har det svært i skolen. 

I et halvt år arbejdede ledelsen og lærerne derfor på at finde en bedre løsning. Forslaget blev at samle støtteresurserne på én ugentlig dag. Hver onsdag har to lærere og en pædagog nu et hold af elever, der er udvalgt af lærerne og ledelsen.

"Det giver eleverne en pause fra en presset hverdag, som de har brug for. De kommer tæt på nogle voksne, der kan hjælpe dem med overblik og opgaver, og hvad de ellers skal hjælpes med. Eleverne oplever, at de pludselig er en del af en skoledag, hvor de også har noget at byde ind med, fordi de får hjælp til at få overblik over hele ugen", lød det fra Bente Kjøgx, som fortalte, at skolen overvejer at udvide onsdagsholdet, "fordi vi er flere elever, end vi har plads til i øjeblikket". 

Mange lærere med diplomuddannelse

Bente Kjøgx fremhævede også, at skolen "står rigtigt kraftigt på, at vi skal have viden".

"Vi har uddannet vores lærere og nogle af pædagogerne rigtigt, rigtigt meget. Vi har cirka 10-12 lærere, der er diplomuddannet i forskellige fag og områder, og der er rigtigt mange AKT-lærere, der har en diplomuddannelse i psykologi. Det betyder meget for vores tilgang til, hvordan vi arbejder med eleverne", fortalte hun.

Skolen har valgt at gøre skoledagen en smule kortere for kunne lave læringssamtaler med enkelte eller mindre grupper af elever, hvor både dansk- og matematiklæreren deltager på samme tid.

Her har skolen undervejs erfaret, at der ikke er brug for at dokumentere samtalerne med de enkelte elever, "så alle vidste præcist, hvad vi gjorde".

Det tog nemlig enten for meget tid væk fra lærernes tid med eleverne eller også tog det nærværet ud af lærernes samtaler med eleverne, når lærerne blev bedt om at dokumentere, imens de snakkede med eleverne.

"Så det har vi trukket tilbage og sagt, at samtalen er vigtigere. Det fungerer rigtigt godt".

Powered by Labrador CMS