Økonomisk pres på kommunerne gør, at Jakob Sølvhøj ikke tør stole på, at de ikke vil spekulere i at spare ved at lukke ø-skoler.

Ingen støtte til folkeskoler på småøer

Et flertal i Folketinget har forkastet et forslag fra Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti om en model, hvor staten giver tre-fire millioner kroner i særligt tilskud til at sikre folkeskoler på de små øer. I stedet gennemføres den planlagte lovændring, der giver privatskoler mulighed for at drive filialer på småøer.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lovforslag: Kommuner skal betale fuld udgift til friskoler på småøer 

Det er lukningen af folkeskolen på Fejø, der er anledningen til lovændringen. Privatskolen Horslunde Realskole har tilbudt at drive skolen videre, men på grund af den såkaldt Tvind-lov er det ikke lovligt for friskoler at oprette filialer. Folketinget vil derfor lave særlige regler for Danmarks 27 småøer. Hvis kommunen lukker øens skole for at lade en friskole overtage opgaven, skal kommunen dog betale den fulde udgift til friskolen.

På den måde vil folketingsflertallet sikre sig imod, at kommuner spekulerer i at lukke ø-skoler. Men det er ikke nok, mener SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti:

"Det er ikke en bekymring, vi står helt alene med. Vi deler den bl.a. med Sammenslutningen af Danske Småøer, som i sit høringssvar har advaret om, at konsekvensen af lovforslaget kan blive, at flere kommuner lukker de nuværende folkeskoler på øerne ned", sagde Enhedslisten Jacob Sølvhøj i går i folketingssalen.

"Det frygter det, fordi kommunerne med de nye regler for at drive private skoler på øerne vil kunne skubbe ansvaret for en skolelukning over på forældrene selv, for nu vil forældrene jo selv kunne tage et initiativ til at bevare en skole på øen ved at få dannet en friskole eller en filial af en friskole, hvis det virkelig er så vigtigt at have skoletilbud på øerne".

"Jeg har hørt i den debat, der har været undervejs, at en naturlig indvending mod det synspunkt kunne være, at man selvfølgelig slet ikke kunne forestille sig, at der var kommuner, der kunne finde på at spekulere i forældrenes reaktioner på den måde, men jeg tror, det vil vise sig meget hurtigt, at det kan være en indvending, der ikke holder, når kommunerne i de kommende år bliver sat under et yderligere økonomisk pres".

SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti forelog en model, hvor man i stedet giver et tilskud til drift af folkeskoler på de små øer.

"Det er en uhyre beskeden statslig merudgift, der til gengæld kan få en stor betydning for udviklingsmulighederne på småøerne", siger Jacob Sølvhøj.

Dansk Folkeparti stemmer med regeringen

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby ærgrer sig over, at de tre partier ikke anerkender det arbejde, der er gjort i regeringens lovforslag for at minimere de økonomiske muligheder for "spekulation, eller hvad man nu vil kalde det".

"Som det er i dag, kan man jo i princippet spare hundrede procent fra kommunal side, hvis man nedlægger det, fordi der ikke er muligheden for, at der kan oprettes noget nyt. Det vil man kunne fremover, og jeg synes egentlig, det er ærgerligt, at der er nogle partier, der så ikke vil være med til helt konkret og lavpraktisk at hjælpe de små øer, der har bedt om, at Folketinget handlede, agerede, ændrede loven, så man kunne oprette et skoletilbud på bl.a. Fejø", sagde hun og pegede på, at man efter høringen også har indført en særlig sikring af eksisterende friskoler på småøer, så de kan overleve, også hvis børnetallet falder - en bekymring man har på Fur Friskole på øen Fur i Limfjorden. 

Efter nedstemningen af ændringsforslaget i går har Dansk Folkeparti lovet at stemme for regeringens forslag om muligheden for, at friskolefilialer på de 27 småøer kommer til tredjebehandling på torsdag den 21. januar. Også de øvrige partier i Folketinget støtter forslaget, så det er sikret vedtagelse på torsdag.