15-årige Emma skal til EM i Bulgarien med sit scienceprojekt
15-årige Emma skal til EM i Bulgarien med sit scienceprojekt

Emmas science-projekt om muhsik for mejerikøer skal til EM i Bulgarien

15-årige Emma Weiss Nielsen vandt i foråret talentkonkurrencen Unge Forskere. Nu skal hun kæmpe om guldet ved EM i Sofia mod i alt 150 af Europas skarpeste unge hjerner. Emma har påvist at musik i langsomt og vekslende tempo øger køers mælkeproduktion.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Muhsik - et produktionsoptimerende middel" kalder Emma sit projekt, hvor hun i tre forsøg med i alt 750 køer har vist, at køer reagerer positivt ved at gå oftere ind til den malkerobot, hvor der bliver spillet musik. Hun har forsøgt sig med flere slags musik fra russisk folkemusik til rockmusik, og hun fortsætter sine forsøg frem til afrejsen til Bulgarien. Hun har udviklet en algoritme og fundet ud af, præcist hvordan musikken skal komponeres i tempo og afstand mellem tonerne for at give det bedste mælkeresultat.

Emma går på HTX i Fredericia og føler sig ret sikker på, hvad hun skal i fremtiden:

"Selv før Unge Forskere ønskede jeg at uddanne mig indenfor naturvidenskaben, og det er et ønske, der i stor grad er vokset lige siden. For nu drømmer jeg ikke blot om at uddanne mig indenfor matematikken og fysikken men også om at forske for at gøre verden til et bedre sted", siger Emma Weiss Nielsen i en pressemeddelelse.

EM-finalen EUCYS er et initiativ taget af Europa-Kommissionen for at fremme interessen for naturvidenskaben blandt 14-20 årige. 150 unge deltager i EM. Der er tale om 99 projekter fra 40 lande.

Forud for EM-finalen har Emma skullet oversætte hele sit forskningsprojekt til engelsk.

EM varer fra 13.-18. september.

Powered by Labrador CMS