Frygter strukturreformens konsekvenser

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Per Mortensen og landets øvrige synskonsulenter frygter, at vilkårene for blinde ­elever bliver værre. Efter strukturreformen er det nu kommunerne, der skal yde synshandicappede hjælp. Både visitering af eleverne og måden, kommunerne betaler på, er vidt forskellige. På Fyn kører man med såkaldt »objektiv finansiering«, hvor alle kommuner betaler det samme beløb per indbygger til en fælles kasse. Andre steder er det med såkaldt »takstfinansiering«, hvor en kommune betaler, når der konstateres et behov.

»Som synskonsulenter frygter vi, at tingene kan glide, hvor der er takstfinansiering, og vi er utrygge ved, om det rådgivnings- og vejledningsniveau, vi har opbygget siden 1960'erne, kan opretholdes«, siger Per Mortensen.

Hvordan det ser ud på landsplan med rehabilitering af tale-, høre- og synshandicappede nu to år efter strukturreformen, bliver der sat ord og tal på den 30. marts, når »Sammenslutningen af danske tale-, høre- og synsinstitutioner« holder konference på Nationalmuseet. Professor Peter Bogason fra Roskilde Universitet fremlægger her rapporten »Strukturreformen og Kommunikationscentrene«. Se mere på dths.dk

Dorthe Kirkgaard Nielsen