Samling om hovedkravene

Højere løn, nej til decentral løn og småændringer i arbejdstidsaftalen, lyder kongresmeldingen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg sætter ikke min underskrift på en aftale, som indeholder en forringet forberedelsesfaktor, slog DLF's formand, Anni Herfort, fast i sin tale på overenskomstkongressen i sidste uge. Og de delegerede kvitterede med taktfaste klapsalver.

Der skal stort set ikke røres ved arbejdstidsaftalen under de kommende forhandlinger. De nyeste ændringer har kun haft virkning fra august, og aftalen skal prøves i praksis, inden der kræves nye ændringer. Nu skal lærere og ledere have arbejdsro, lød argumentationen. Og sådan blev beslutningen.

Og så vil kongressen af med den decentrale løn. Den besked mejslede 270 delegerede ud med deres stemmesedler. Kun otte var imod hovedstyrelsens beslutningsforslag, og kun fire stemte hverken for eller imod.

Men hverken kommunerne eller de andre organisationer skal regne med at indkassere pengene. Denne gang skal DLF's medlemmer have hele deres del af lønkagen. Enten på den ene eller den anden måde. Og arbejdsgiverne må indstille sig på, at lønforhøjelsen skal kunne ses denne gang.

- De samfundsøkonomiske meldinger viser, at det går godt for dansk økonomi, så der må være plads til at lave en god overenskomst. Det er den indstilling, jeg tager med til forhandlingerne, sagde Anni Herfort.

Onsdagen blev brugt til at diskutere tre punkter, som delegerede havde ønsket at få behandlet, mens torsdag og fredag var sat af til debat og forhandling om foreningens overenskomstkrav.

Men allerede torsdag aften kunne Anni Herfort takke for en god debat og en massiv opbakning om hovedstyrelsens linie, og dirigenterne kunne sende kongressen hjem.

- Foreningen står klart stærkere nu, sagde Anni Herfort og næstformand Tom Egholm efter mødet.

- Jeg kan gå til forhandlinger i FTF-K og KTO med styrke, siger Anni Herfort. (FTF's kommunale organisation og Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte. ).

- Jeg ved, hvor jeg skal stå stejlt på medlemmernes krav, og jeg ved, hvor der er bevægelsesmulighed. Det gør Lærernes Centralorganisations position stærk. Det gør det nemmere at arbejde for sammenholdet mellem organisationerne, siger Anni Herfort.

- Og arbejdsgiverne kan godt lade være med at spekulere i splittelse, tilføjer Tom Egholm.

Det er ikke pædagogerne, sygeplejerskerne eller lærerne, der skal have mere i løn. Det er alle tre grupper, der lønnes for lavt, mener han.

Kongresreportage:

Hanne Birgitte Jørgensen, John Villy Olsen, Dorthe Nielsen og Thorkild Thejsen.

Foto:

Kirstine Theilgaard