Højere løn til alle

Denne gang er lønnen vigtigst, sagde kongressen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sigtet er en reallønsfremgang, hvor alle medlemmer bliver tilgodeset, sagde Stig Andersen, formand for hovedstyrelsens faglige udvalg, da han gennemgik listen med forslag til overenskomstkrav.

Listen var hovedstyrelsens. Men alle forslag er hentet fra overenskomstmøder på skoler og i lokalkredse. Og selv om de delegerede undervejs havde mange kommentarer og en del ændringsforslag, lå slutresultatet meget tæt på det, der var sendt ud.

Kun en enkelt gang blev hovedstyrelsen direkte stemt ned.

Jytte Henriksen, Kreds 42, som dækker seks midtsjællandske kommuner, foreslog et krav om mulighed for delpension fra det 55. år med fuld pensionsopsparing.

- Der er brug for en mere fleksibel overgang fra arbejde til pension, sagde hun og fik tilslutning fra flere.

Stig Andersen var enig i sigtet, men advarede om, at det vil være meget dyrt, og gjorde opmærksom på, at der allerede er nedsat et udvalg sammen med Kommunernes Landsforening, som undersøger mulighederne.

Han gjorde også opmærksom på, at tidligere pension for tjenestemænd slet ikke er en aftalesag, men hører hjemme i Folketinget.

Oplysningen havde dog ikke stor virkning. Vibeke Lynge, Taastrup, sagde, at hun gerne ville betale en ordning med pensionspenge. Det er lige så hårdt at være lærer, som det er at være balletdanser eller at arbejde i militæret, mente hun. De steder kan man oven i købet pensioneres endnu tidligere.

- Vi har ikke tid til at vente på et udvalgsarbejde. Det er her og nu, der skal ske noget, sagde Jytte Henriksen.

Stig Andersens økonomiske argument forsøgte hun at modgå ved at ændre forslaget, så muligheden for delpension skal være fra 58 år i stedet for 55.

Det forslag satte 131 delegerede på kravlisten. 124 stemte imod og 24 stemte ikke.

Børnehaveklasselederne fik hovedstyrelsens og kongressens tilslutning til et krav om bedre vilkår for børnehaveklasseledere, der underviser tosprogede elever.

På alle andre områder endte kongresforhandlingen med, at forslagsstilleren trak sit forslag, eller at det blev stemt ned.

Papiret med de såkaldt 'generelle krav' er det, Anni Herfort skal tage afsæt i, når hun skal forsøge at koordinere lærernes krav med de øvrige kommunalt ansattes krav.

De såkaldte 'specielle krav' gælder kun for lærerområdet, og de forhandles særskilt med de kommunale og amtskommunale arbejdsgivere efter slagsmålet om det generelle område.

DLF's generelle krav

Løn

Generelle procentvise lønstigninger.

En reguleringsordning eller en aftale, der sikrer en ligelig lønudvikling mellem den offentlige og den private sektor.

Ændring af åremålsaftalen, så spørgsmålet om tilbagegangsstillingens klassificering opgøres i skalatrin i stedet for i lønrammer.

Afskaffelse af decentral løn.

Ansættelse

Større sikkerhed i ansættelsen.

Ændring af lønberegningsreglerne.

Forbedrede ferieregler.

Optjening af ferieret i tjenestefrihedsperioder under seks (12) måneder.

Forbedrede forhold i forbindelse med barsel, omsorg med videre.

Pension

Forbedring af forholdet mellem lønudviklingen for aktive medlemsgrupper og tjenestemandspensionister.

Forhøjelse af den pensionsgivende løn.

Indbetaling af pensionsbidrag under forældreorlov.

Pensionstilkøb til årsvikarer med flere ansat før 1.4.1993, der nu er overenskomstansatte.

Mulighed for delpension fra det 58. år med fuld pensionsoptjening.

Medbestemmelse

Forhøjelse af bidraget til Akut-fonden.

Forbedring af tillidsrepræsentant-aftalen.

DLF's specielle lærerkrav

Løn

Lærere på skalatrin 38 -! 39

Lærere på skalatrin 23 -! 24

Adgang til ændring af ledelsesstrukturen i form af et ledelsesprojekt, der foruden oprettelse af lederteam og en klar definition af ledelse også indebærer forhøjelse af lederlønningerne, herunder også indplacering på 1. skalatrin.

Afdelingsledere fra lønramme 29 (skalatrinene 36-38-40-42) til skalatrin 43. Ved opfyldelse af konkret fastsatte kriterier til skalatrin 44.

Skolekonsulenter i lønramme 29 (skalatrinene 36-38-40-42) + 2.500 kroner til lønramme 30 (skalatrinene 39-41-43). Der indføres tillæg for lederfunktionen.

Lærernes arbejdstid

Forbedring af prøveaftalen.

Ret til ikke-disponeret lærerstyret tid til alle lærere.

Forbedring af arbejdsbestemte tillæg for timer afregnet med en akkord.

Børnehaveklasseledernes

arbejdstid

Ændring af børnehaveklasseledernes arbejdstidsaftale, således at al deltagelse i efter- og videreuddannelse indgår i arbejdstiden.

Bedre vilkår for børnehaveklasseledere, som underviser tosprogede elever.

Pension

Forbedring af gruppelivsordningen.

Det amtskommunale område

På det amtskommunale område stilles krav svarende til det primærkommunale område vedrørende løn og arbejdstid under hensyn til de aftaler, der er gældende for det amtskommunale område.

Omklassificering: Specielt for det amtskommunale område stilles endvidere krav om:

For nyoprettede stillinger som konsulent eller skolepsykolog beskæres intervallerne med nederste interval.

Arbejdstid: Kompensation for pauser af mere end 30 minutters varighed.