Lærere tvunget på landevejen

Unge lærere har ikke råd til at bo i Nordsjælland. Resultatet er et stigende rekrutteringsproblem

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sygt.

Sådan betegner Christel Aulkær Moll boligforholdene i den del af Nordsjælland, hvor hun arbejder. Huspriserne er så høje og adgangen til at leje en bolig til en fornuftig pris så ringe, at hun de sidste tre år har været nødt til at blive boende i København og pendle frem og tilbage til arbejde.

'Det har været både dyrt og tidskrævende. Var det ikke, fordi jeg er meget glad for mit arbejde, havde jeg uden tvivl søgt et andet sted hen', siger hun.

Christel Aulkær Moll har måttet anskaffe en bil for at komme frem og tilbage, fordi hendes søns børnehave åbner ti minutter senere, end der er afgang for det regionaltog, der passer med hendes mødetid om morgenen, og hun må bruge en time på at komme frem og tilbage og det dobbelte, hvis der er aftenmøder. 'Det værste er næsten, at man spilder så meget tid. Men jeg tror ikke, det er til at finde en bolig i mange kilometers omkreds, selvom jeg har en andelsbolig at bytte med', siger hun.

På Langebjergskolen i Humlebæk er hun ikke ene om at have en lang vej til arbejde. Stina Eriksen bor også i København og har kørt frem og tilbage gennem to år.

'Min kæreste og jeg har kigget på bolig i og i nærheden af Humlebæk, men det er virkelig dyrt, og da vi ikke har en bolig at sælge, så udgifterne kan komme lidt ned, bliver vi nok boende i København', siger hun.

Skal parret have en bolig af nogenlunde samme størrelse som deres nuværende lejelejlighed, koster den over to millioner kroner, og de få lejelejligheder, der er adgang til, koster meget mere for færre kvadratmeter.

'Vi så på en lejlighed på 70 kvadratmeter til 8.000 kroner i husleje. Det er ikke særlig attraktivt', siger Stina Eriksen.

Forbindelser nødvendigt

Det er ikke helt umuligt at finde en bolig, der er til at betale for en begynderlærerløn. Man skal bare have de rigtige forbindelser.

Det har Henrik Nielsen, der er kollega til de to pendlere. Han er opvokset i Humlebæk-området, og da han fik job på Langebjergskolen, var det så heldigt, at han kendte en familie, der ville leje en del af deres hus ud. 'Der har vi boet i fem år, og nu er vi flyttet til en almen bolig, som vi har været skrevet op til, lige siden vi flyttede hertil', siger han.

Mulighederne for at få en almen lejebolig, hvis man kommer udefra, er yderst beskedne, mener Henrik Nielsen.

'Det kan man godt droppe. Man skal være skrevet op i fem eller seks år for at blive nummer et på ventelisten til en lejlighed. Det er for lang tid at vente', siger han.

De tre unge lærere er ikke ene om at pege på et nordsjællandsk boligproblem. Det samme gør deres tillidsrepræsentant Hans Frøslev.

'De opskruede boligpriser spiller en rolle, når lærere søger job', siger han. 'De kan få nogle til at undlade at søge herop. Priserne kan også få andre til at søge væk. På vores skole er der mange selvstyrende team og meget mødetid. Når nye lærere opdager, hvor meget transport der er, kan det få dem til at søge væk, hvilket lige er sket i et tilfælde'.

Konsekvensen kan Henriette Stein, formand for kreds 36, der dækker Fredensborg-Humlebæk og Karlebo, udtale sig om.

'Vi foretog en løs opgørelse før sommerferien, der viste, at 50 procent af de nyansatte ikke har en læreruddannelse. Der er også mangel på uddannede lærere andre steder, men det store antal uden uddannelse her hænger sikkert sammen med boligforholdene', siger kredsformanden.

Dejligt ser der ud i omegnen af Lagebjergskolen i Humlebæk, men Christel Aulkær Moll har ikke råd til at bo der. Hun og andre unge må pendle for kunne have job i Nordsjælland

Fredenborg-Humlebæk er den sjette dyreste kommune at bo i.

Gennemsnitsprisen på en bolig: 2.145.000 kroner.

Kommunen vil bygge 100 nye boliger om året fordelt ligeligt på støttede, private og almene boliger.

Powered by Labrador CMS