Debat

Pinagtig benzinaftale

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter i snart mange år at have købt min benzin i Q8 var det en chokerende oplevelse gennem en tv-udsendelse at få at vide, at Q8 ikke har betalt en krone i skat siden 1984, hvor selskabet kom til Danmark.

Jeg formoder, at LIC-medlemmer (Lærernes Indkøbs Central) normalt er offentligt ansatte, der betaler det, de skal i skat. Derfor finder jeg det yderst pinagtigt, at LIC indgår aftale om salg af benzin med et selskab, der ikke vil betale sin del til samfundets husholdning.

Jeg vil derfor foreslå, at LIC fremover indgår en aftale med DK-benzin eller et andet selskab, der kan præstere et overskud, der kan beskattes.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Gunnar Lund

Vejle

Svar

Q8 blev selv meget overrasket over at være del af Danmarks Radios dokumentarprogram om skatteakrobater og transfer pricing.

Samtlige Q8's indkøb af olieprodukter foregår på det åbne marked. Det vil sige, at Q8 ikke køber hos udenlandske søsterselskaber eller hos sit moderselskab. Q8 har derfor ingen mulighed for at foretage skattespekulativ transfer pricing, som det ellers blev antydet i udsendelsen.

I Danmark har vi en skattepolitik, der går ud på at få selskaberne til at investere ved at give skattefradrag for investeringer i vedligeholdelse og udvikling af virksomheden. Derudover kan man retfærdigvis opnå skattefradrag for eventuelle tab, man lider. Man betaler skat af sit overskud under forudsætning af, at man ikke har fradrag. Man kan endda have situationer, hvor man i overskudsår ikke skal betale skat, fordi man har skattefradrag på grund af investeringer eller tidligere tab. Q8 har på grund af den hårde konkurrence i olie- og benzinbranchen haft meget vanskeligt ved at skabe et overskud i de sidste par år. Konkurrencesituationen sammenholdt med store skattemæssige underskud oparbejdet i 80'erne, da Q8 investerede kæmpesummer i at etablere Q8-varemærket i Danmark, og lukningen af vores raffinaderi i Stigsnæs i 1997 bevirker, at vi ikke skal betale skat. Q8 investerer fortsat massivt i den danske forretning til glæde for danske arbejdspladser - i gennemsnit 150 millioner om året. En gennemgående præmis i udsendelsen var, at multinationale selskaber i Danmark til stadighed kører med underskud, uden at dette i øvrigt betyder, at det overvejes at lukke selskabet. Dette burde almindeligvis være konsekvensen i en sådan situation. Udsendelsen gav det indtryk, at det ligeledes gjaldt Q8. Q8 har i de sidste ti regnskabsår haft overskud i de fem. På trods af disse 'gode' år har vores investeringsniveau og afskrivninger på raffinaderilukningen altså alligevel resulteret i, at vi ikke skal betale skat.

I øvrigt kan jeg tilføje, at selvom Q8 ikke betaler selskabsskat på grund af tidligere tab og massive investeringer i Danmark, lægger Q8-medarbejderne i Danmark over 200 millioner kroner i den danske skattekasse.

Mads Rønnov-Jessen

direktør

Kuwait Petroleum, Danmark

Powered by Labrador CMS