Den gode historie - findes den på nettet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når festivalen 'Den Gode Historie' begynder i næste uge, skal man på mange skoler i gang med at læse, lytte og fortælle masser af gode historier, opleve forfattere og høre på historiefortællere.

Forberedelserne har været i gang længe, nogle af dem er sikkert foregået via internettet, ligesom nettet nok også vil blive brugt flittigt af lærere og elever i søgning efter konkrete oplysninger om litteratur og forfattere. De sidste opdateringer om festivalen kan måske lige nås på www.dengodehistorie.dk

Fyldt op med gode historier kan det være spændende at blive på nettet og undersøge, om det digitale medie i sig selv kan fortælle en god historie. Findes der gode digitale historier, og hvad ligger der egentlig i begrebet?

På http://design.emu.dk kan man læse et par interessante artikler af Lene Bresson om storytelling på nettet. Hun beskriver den interaktive fortælleproces som et historie- eller fortællehjul, hvor tilhørerne er med til at flytte historien videre. Det helt fundamentale ved fortællingen er dens evne til at skabe mening og opleve sammenhænge i en kompleks verden. Traditionel 'storytelling' sætter dermed en interaktiv, meningsskabende proces i gang, og denne proces er det i dag vigtigt at kunne overflytte til vores brug af internettet.

Det narrative, fremadskridende element i en traditionel fortælling er naturligvis svært at overføre til et hypertekstmedie som internettet. Det er derfor en lidt anderledes form for historiefortælling, man skal vente at finde på nettet. Den gode historie bliver her ofte ufuldstændig, måske kun beskrevet i enkelte løsrevne situationer. Reklame-sites er oplagte eksempler på, at websider udnytter den måde 'at fortælle menneskene' på.