Anmeldelse

Hvorfor det?

Talemåder og traditioner, skikke og symboler

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er bøger, man ikke anede, man manglede, før man står med dem i hånden. Her er en af dem: oceaner af forklaringer på fænomener og talemåder, deres oprindelse og betydning - med sympatiske forbehold der, hvor tilgængelig viden ikke rækker til en sikker forklaring. Smukt præsenteret i to spalter, ordentligt trykt og fortrinligt illustreret. Forfatterne ved tydeligvis, hvor der findes gode billedarkiver, og hvad de kan bruges til.

Hvem har kølet den kolde skulder ned? Ja, helt bogstaveligt bliver spørgsmålet ikke besvaret, men vi får en brugbar forklaring på talemåden i den alfabetiske opslagsdel. Ligesom på at stille træskoene. Pommern ved vi godt hvor ligger, men hvorfor går alt det dårlige dertil? For slet ikke at tale om Hekkenfeldt!

Der er også fine større temaafsnit om baggrunden for vore højtider og de ritualer, der knytter sig til dem. Hvornår slår kyndelmissen sin knude, og hvem fandt på, at en nissehue skulle være rød?

Afsnittet om årets gang kan også aflive skrønen om, at Struensee opfandt Store Bededag.

Livets højdepunkter: Fødsel, polterabend og placering på kirkegården (for eksempel) får et andet temakapitel, ligesom farverne, kirken og person- og stednavne. Grundig research, elegant og kyndigt serveret.

Bogen skal ind på skolebiblioteket til eleverne og på lærerværelset som opmand mellem påståelige kolleger. Med denne lærerige og morsomme bog må den hellige grav da være vel forvaret.