Skolemåltider forbedres

Hver tredje skole er interesseret i at forbedre elevernes måltider

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hver femte skole arbejder i øjeblikket på at ændre udbudet af madvarer i skoleboden, der i mange tilfælde præges af hurtig og nem mad.

'At give eleverne en sund og god madoplevelse ser ikke ud til at høre til dagligdagen på hovedparten af de danske skoler, så det er glædeligt, at så mange skoler nu gør noget ved det', siger Ida Husby, leder af Sundhedsstyrelsens projekt 'Børn, Mad & Måltider', der sætter fokus på madens kvalitet og de fysiske rammer for måltidet, herunder hvor god tid børn har til at spise.

Cirka hver tredje skole er interesseret i at forbedre elevernes måltider. Men kun tre procent af skolerne har formuleret en egentlig kostpolitik med holdninger til udbudet i boden, længden af spisepauser og retningslinier for slik og sodavand.

Det viser svarene fra de 1.500 skoler, der valgte at deltage, da Sundhedsstyrelsen og Dansk Institut for Klinisk Epidemiologi i maj spurgte til elevernes spisemuligheder.

Undersøgelsen viser også, at to ud af tre skoler har en skolebod eller en kantine, der først og fremmest sælger boller med og uden pålæg, toast, pølser med brød, yoghurt, ostestænger og frugt.

'Det er positivt, at så mange skoler har en bod. Det er især vigtigt for de ældre elever, at skolen har et alternativ til madpakken, for de har ikke altid madpakke med', siger Ida Husby.

Måske skyldes det, at de ikke kan få madpakken på køl. Lidt over halvdelen af skolerne har ganske vist køleskabe, men de står hovedsageligt til rådighed for de yngste elever. Ida Husby ser gerne, at skolerne får endnu flere køleskabe.

'Spisekvaliteten af megen mad falder drastisk efter flere timer i en varm skoletaske, så man kan lave en mere varieret madpakke, hvis man kan lægge den i køleskab', siger hun.stan