Grethe Riis

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lørdag den 16. august døde Grethe Riis efter godt et halvt års sygdom. De sidste uger gik det meget hurtigt tilbage for hende. Grethe blev sendt hjem fra sygehuset sidst i juli. Den 10. august blev hun indlagt på den akutte aflastningsafdeling på Maria Hospitalet, og her sov hun stille ind lørdag eftermiddag. Hun blev 65 år.

Meddelelsen om Grethes død har berørt os alle meget stærkt på skolen. For eleverne er det underligt at skulle vænne sig til, at Grethe ikke bare er holdt på skolen, men at hun nu, så hurtigt efter, ikke er mere. I den situation er det vigtigt og dejligt, at de minder, vi hver for sig og sammen har om Grethe, alle er så positive og glade. Også i de sidste uger var børnene i de klasser, hun sidst underviste, ofte i hendes tanker: 'Bare de nu ikke blev alt for kede af det!' For Grethe har det altid været vigtigt, at folk omkring hende var glade og tilfredse og havde det godt.

Selv var Grethe Riis grundlæggende et glad menneske. Hun var glad for livet, for sine elever, for børn i det hele taget, for sine kolleger og venner og for sin familie. Hendes arbejde for det enkelte barn og for det sociale miljø i de klasser, hun fik betroet, har været forbilledligt ligesom hendes flid og grundighed omkring den faglige indlæring i de fag, hun underviste i. Også i lærergruppen gjorde hun en stor indsats for samarbejdet. Hun har således både været tillidsmand og lærerrådsformand i flere år.

Vi fik fornøjelsen af samarbejdet med Grethe Riis i 20 år på skolen. Hun blev forholdsvis sent uddannet som lærer. Hun var boghandler og, som hun selv understregede, hjemmegående husmor i mange år, før hun besluttede sig til at tage på seminariet i Jelling for at læse til lærer. Her blev hun færdig i 1977 og blev ansat samme år på Mølholm Skole. At hun var glad for sit arbejde, understregede hun tydeligt, kort før sygdommen stoppede hende. Hun blev i anledning af sin forestående 65-års fødselsdag interviewet i Vejle Amts Folkeblad den 25. januar i år. I interviewet giver hun udtryk for stor glæde ved arbejdet med børn. Det var tydeligt, at hun trivedes og ikke havde vanskeligheder med omstillingen til alle de nye udfordringer, lærergerningen er så fuld af i disse år. Selv om hun på papiret var Vejles ældste lærer, oplevede vi hende på mange måder som en af de yngste, ikke mindst i kraft af hendes omstillingsevne og parathed.

Hendes engagement, hendes stærke sociale bevidsthed, smittende humør og fine humor gjorde hende til en meget afholdt lærer og kollega.

Det bliver meget svært for os alle at vænne os til, at Grethe Riis ikke er mere. Men vore minder er gode. Det er godt at have kendt Grethe!

Ære være Grethe Riis minde.

Grethe efterlader sig en søn, Jakob, om hvem vore tanker og dybe medfølelse samler sig i denne svære stund.

For kollegerne på Mølholm Skole

Ole Wolff og Ivar Bak