Anmeldelse

Zapp jorden rundt nummer 5/2005

Aids: Liv med hiv

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg tror på fremtiden" - flot sagt af 16-årige Diana fra Zambia, der ryger ind og ud af hospitalet på grund af lungebetændelse, som hun selv siger. Lungebetændelse har hun, men kun som en følge af, at hun er smittet med hiv.

Påstanden om, at man kan helbrede aids ved at have sex med en jomfru, er et eklatant bevis på, at der er et skrigende behov for oplysning. FN anslår, at 25,4 millioner mennesker er hiv-positive i den del af Afrika, der ligger syd for Sahara - i Europa og Nordamerika er der for eksempel 1,6 millioner smittede mennesker.

I forbindelse med tidens debat om globalisering må det derfor være vigtigt at understrege, at globalisering ikke blot handler om import, eksport og handelsbalance, men lige så meget er et spørgsmål om et flow af tanker, kultur, religion og ikke mindst oplysning!

Fremtidens vigtigste drivmiddel for at få globaliseringen til at lykkes må være oplysning.

Dette behov for oplysning har vi også set i forbindelse med Muhammed-tegningerne. Muhammed er mange fattige menneskers eneste trøst og indhold i tilværelsen. Derfor fik deres livsgrundlag et alvorligt stød i siden med tegningerne.

Hvor ville mange konflikter og fremtidige sammenstød kunne undgås, hvis oplysning fik en langt højere prioritet, og man derved fik aflivet alle de livsfarlige myter; det gælder begge veje!

På bagsiden af bladet udtaler et medlem af Radikal Ungdom: "Vi lærer for lidt om andre lande i skolen .". Et medlem af Dansk Folkeparti udtaler: "Vi skal først lære om Danmark, for det er her, vi bor .".

Værsgo, banen er kridtet op!