Anmeldelse

Lysvår

Forårsmusik for kor og instrumentalensemble

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med sætningerne "Lysets engel går med glans" og "Se vårens sendebud breder sin vinge ud" som de gennemgående billeder på det tiltagende lys og spirende forår har John Høybye komponeret et stort, flot korværk med Ingemanns morgen- og aftensange suppleret af to dejlige svenske digte af Johan Sanne.

Herudfra har Høybye skabt et velklingende, optimistisk og meget sangbart værk. Spændende fra hvad han benævner "a la gregoriansk sang" over renæssancens Susato til bossanova og anden rytmisk, inciterende musik. Og naturligvis flotte a capella-strofer i klassisk stil, blandt andet et enkelt vers af "Lysets engel" på Weyses melodi.

Som vi kender komponisten, når han er allerbedst: Meget medrivende og meget sangbart, selvom værket som helhed ikke er henvendt til nye eller nyere kor: Det kræver erfaring og dygtige sangere.

Værket er indspillet på cd i to versioner: En SATB-version med Tritonus-koret og en SSA-version med Konservatoriets pigekor fra Esbjerg. I begge tilfælde ledsages korene fornemt af dygtige instrumentalister.

Der bliver eksperimenteret en del med klangbilledet og instrumentelle passager, trommebaserede såvel som flotte, lyse fløjte- og obostemmer; alt sammen med til at gøre værket til en ren fornøjelse at lytte til og en stor inspiration at arbejde med. Bortset fra at førstesopranen enkelte steder er meget høj (Høybye skriver til gengæld "Enkelte stemmer"), virker de enkelte stemmer overkommelige, og værket er meget præget af ét af Høybyes specialer, den fine vekselvirkning mellem unisone og flerstemmige passager, hvor flerstemmigheden vokser ud af temaet, ofte som forskudte gentagelser heraf.

Meget anbefalelsesværdigt. Forhåbentlig vil værket blive flittigt sunget og opført.