Palle Buus-Hansen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Palle har beriget sine omgivelser for sidste gang - personligt.

Pensioneret lærer og tidligere skoleinspektør og 'livsduelighedskonsulent' Palle Buus-Hansen, Skægkærskolen, Silkeborg, er desværre ikke blandt os mere. Han fik kun to år i sit aktive otium.

Her ville Palle have sat pris på et digt, men hvem kan skrive et digt?

Så det kan forstås af alle? - om Palle!

Han var nemlig mennesket, der gennem antydningen kunne få det daglige sprog til at udtrykke de store tanker. Han var mennesket, der lyttende og med sin besindighed, ophøjede ro og værdighed formåede, at man altid gik beriget fra en samtale med ham, hvor han stille og næsten ydmygt havde ladet os få indblik i sit afklarede syn på denne verdens sammenhænge - især børn og andre mennesker - som han var ekspert i.

Palle kom for 25 år siden til Silkeborg fra en stilling som danskkonsulent i Århus og blev skoleinspektør på Virklund Skole. Denne gerning udførte han mildt og forstandigt gennem sin menneskelige vejledning, så der i størst mulig udstrækning blev plads til både 'de lige' og 'de skæve', idet han altid søgte at videregive sin egen rummelige væremåde til sine omgivelser.

Omvendt kunne Palle også sige både til og fra, især når det gjaldt hans personlige holdninger. Dette fik ham i 1993 til at sige stop i jobbet som skoleleder efter 18 år, da han fandt, at lærerarbejdstidsaftalens udmøntning pålagde skolelederne at være bureaukratiske administratorer i stedet for pædagogiske vejledere.

Han afsluttede derfor sin gerning som underviser og opdrager med at være lærer på Skægkærskolen de sidste fire et halvt år før sin pensionering, og selvom det lyder som kort tid, formåede Palle at berige sine omgivelser - børn, forældre og kolleger - sådan, at afskedsordene til ham blandt andet lød: 'Frugterne af dit arbejde her på skolen - det du har sået, dyrket, udviklet og serveret - er så flotte, smagfulde og næringsrige, at vi skal vide at nyde, at værne om og søge at forædle dem videre med samme synsvinkel, som du har gjort, nemlig at hvis først selvtilstrækkelighedens overtro om at have nået det optimale indtræder, så er udvikling blevet til afvikling . . . Tak for din indsats Palle, vi har alle nydt dine finurlige underfundigheder, din faglige faglighed og ikke mindst din menneskelige menneskelighed'.

Jo, han satte sit præg på folkeskolen i Silkeborg Kommune, og han satte sine spor i den danske folkeskole. Det sidste ikke mindst fordi Palle af og til udviklede undervisningsmateriale, når han fandt, at der manglede noget på et område, eller at det tilgængelige var for uinspirerende. Han har således været med til at fremstille noget om vore skandinaviske brodersprog, en serie om etik og et fuldt udbygget dansksystem - 'Sådansk', hvor han anviste nye veje i danskundervisningen.

Han elskede 'frikvarteret' - ikke forstået som pausen mellem to timer - men de 'frikvarterer', hvor han lod drengen i sig selv spille op. Når han som timingens mester boltrede sig med citater fra alverdens litterære godbidder eller lod sine evner på klarinetten vederkvæge både hans egne og vi andres hørerør og mentale tilstand.

Vi er blevet fattigere, for vi har mistet en god kammerat og galant gentleman, der med meningsfyldt omhu og stor visdom var et fremragende forbillede for, hvordan man agerer som sin egen direktør! Når han havde truffet en beslutning inden for mulighedernes grænser, levede han den helt ud.

Han var et fint menneske, som vi vil mindes med megen respekt.

Palle efterlader hustruen Ingrid Buus-Hansen, som var hans ledsager gennem det meste af livet, og som han omfattede med stor hengivenhed. Vi kender dem som et par, der forstod hinanden og tog hånd om hinanden. Desuden deres to børn Anders og Karen samt seks børnebørn, som var en meget skattet del af Palles liv som far og bedstefar.

Kold Olesen, Arne Juhler