Vikarbureauer mangler fast arbejde

Der er omkring en håndfuld bureauer, der tilbyder uddannede lærervikarer, men markedet er begrænset

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vikarer fra et vikarbureau er stadig ikke almindelige i skolehverdagen, men til særlige opgaver er metoden ved at vinde indpas. Det særlige består typisk i situationer, hvor skolerne skal bruge uddannede lærere og ikke kan skaffe dem på almindelig vis.

»Vi stod i den særlige situation, at en lærer sagde op midt på året. Han havde to klasser, som skulle til afgangsprøve i matematik og fysik. Efter at have forsøgt uden held at finde en vikar via Københavns Lærerforening og dlf/a endte vi med at ansætte en fra Pædagogisk Vikarbureau. Han har linjefag i de to fag«, siger skoleleder Johnny Kjær, Højdevangens Skole, om de særlige omstændigheder, der førte til, at skolen har købt en vikar via Pædagogisk Vikarbureau.

Han regner med, at det kommer til at koste skolen 10-20 procent mere, end en lærervikar på almindelige vilkår gør. Men hvis alternativet havde været at bruge de andre lærere på overarbejde, er det trods alt billigere, mener han.

»Når vi står med to klasser, der skal til afgangsprøve, er det helt afgørende, at vi finder en fagligt kvalificeret vikar«, siger han.

Også Gentofte Skole har brugt vikarer fra vikarbureau:

»Vi havde et bestemt forløb, hvor vi havde samtlige lærere på kursus i 11 uger. Det betød, at hele team forsvandt, og op til tre klasser stod uden lærere. Vi ville have vikarbureauet til at dække alle opgaver. Løsningen gav den ro, vi havde brug for. Bureauet garanterer, at det er uddannede lærere, der kommer«, fortæller viceinspektør på Gentofte Skole, Dorte Junge. Normalt har skolen sit eget vikarkorps.

Morten Berg Hansen fra Pædagogisk Vikarbureau oplyser, at der langsomt er ved at komme flere vikarer ud. Sidste år var tallet 10-12 stykker.

Bureauet tilbyder faglig sparring, og vikarerne går igennem en udvælgelsesprocedure, før de kommer ind i databasen, hvor der i øjeblikket er omkring 70 lærere.

»Man bruger jo typisk ufaglærte eller lærerstuderende til kortere vikariater, men skolelederne og skolebestyrelserne ønsker i reglen uddannede lærere, når det handler om vikariater over flere måneder. Der er kommet større fokus på det faglige, hvor der er en smertegrænse, der er ved at være nået mange steder«, siger Morten Berg Hansen.

mbtrier@dlf.org, hbjorgensen@dlf.org