»Holger, vi driller ikke«

Nede i kassen ligger Holger og er bange for at blive drillet, men skæg, alvor og snak får ham til at komme frem

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Vi driller ikke«, råber et kor af over hundrede børn.

»Holger, vi driller slet ikke«, lyder en klar røst fra en dreng sekundet efter.

Men Holger tør ikke komme ud af sin kasse. Han bliver nemlig mobbet af sine klassekammerater, og derfor vil han ikke møde en stor flok ukendte børn fra en fremmed skole.

Holgers »far«, bugtaleren John Bakdal, fortæller de mange børn, at Holger lukker sig inde i sin kasse, når han er ked af det. Kender I det, spørger han.

Showet på Nordagerskolen i Ringe på Fyn hedder »Holger mobbes«. Til stede i salen sidder alle indskolingseleverne og deres lærere.

Efterhånden er alle spændt til bristepunktet, fordi vi kan høre Holger tale fra sin kasse, men endnu har vi ikke set ham. Til gengæld har vi hørt historien om Charlotte, der bliver holdt udenfor. Hun går i klasse med Holger, og hun har lige haft et meget langt frikvarter, hvor ingen ville lege med hende.

I salen sidder der også nogle børn, der kender til drillerier og mobning.

»Jeg går hele tiden oppe på tæerne, og så siger de andre balletdanser til mig«, fortæller en dreng.

John Bakdal siger, at man jo kan gå på mange måder. For eksempel er han ikke særlig god til at gå på tæer. Men der er i hvert fald ikke nogen grund til at drille én, fordi han går på tæer.

En anden dreng bliver drillet, fordi han har rynker i panden.

John Bakdal studerer ham nærgående.

»Jeg kan ikke se nogen. Kan I se nogen rynker?«

»Nej«, bliver der råbt.

»Der kan I se. Der er altså ingen grund til at drille ham«.

Og det bliver de så enige om.

Generte og frække Holger

Der går en halv time, før Holger tør komme ud til de mange børn. Men i mellemtiden har vi mødt den frække papegøje Sigurd, en indianer og to tegninger, der kunne bevæge munden og tale.

Endelig kommer Holger. Noget genert.

»Du er sød, Holger«, råber flere.

Han fortæller, at han er blevet drillet, fordi han er rødhåret, og spørger en rødhåret dreng, om han kender til dét. Men drengen er aldrig blevet drillet med sin hårfarve.

John Bakdal siger, at det også er svært at være far til en dreng, der er ked af det, fordi han bliver drillet.

Han spørger Holger, hvad han egentlig lærer i skolen.

»Ingenting. Jeg kan det hele«, siger en pludselig meget skråsikker Holger.

»Kender du alfabetet?«

»Nej, ham kender jeg ikke«, lyder svaret. Oven på dén foreslår John Bakdal, at børnene synger en alfabetsang til Holgers almindelige oplysning. Og næppe er det foreslået, før salen gjalder af sang.

Holger skal også vise sine regneevner, og han løsner mere og mere op. Det er tid til mobbe-sangen. Holger og John synger, og børnene er hurtigt med på omkvædet: »Vi vil ikke mobbe. Mobningen skal stoppe. Råb til dem, du kender. Vi vil hellere være venner!«

Efterhånden hopper og danser Holger på sin fars arm.

»Jeg er glad. Det er jeres skyld. Tak fordi I er så gode ved mig«, råber han.

»Tror du, de klapper igen?« teaterhvisker han.

Og det gør de. Klapper og vinker farvel. Holger skal ned i sin kasse igen.

Bugtaler-sang

Lige inden han forsvinder, kommer han med et tilbud til Lotte, der er lærer i ind­skolingen. Hun har været oppe og hjælpe undervejs i showet. Holger spørger, om hun har en kæreste, eller om hun gerne vil have én. Men nu synes John Bakdal, det bliver for pinligt, så låget smækkes på kassen.

Samme Lotte bliver dog hevet med op på scenen endnu en gang, og børnene vælger, at KK også skal derop. KK alias Karl Kristian (Jensen) alias skolens leder. De to har netop udgivet en cd sammen og er dermed det nye par i dansk showbizz, fortæller John Bakdal det undrende par.

Nu skal de synge. Det vil sige, de skal åbne munden, når John trykker dem i hånden. KK har lige drukket sodavand og kommer med et ordentligt bøvs. Og så er det »Se den lille kattekilling«, der skal trakteres. Lotte og KK »synger« lystigt vist ikke hele tiden velvidende om, hvilke ord der kommer ud af deres munde. Men klapsalverne regner ned over dem.

»Husk på hvor dårligt Holger havde det, og at I hjalp ham«, siger John Bakdal som afslutning.

»Hvad vil I ikke mere?«

»Mobbes«, skriger hele salen, og så er der uddeling af Holger-kort til alle, og Holgers far må skrive mange autografer.

At have gode kammerater

I 2.b mener Matthias bagefter, at showet var det sjoveste i hele universet. I det hele taget var det sjovt, synes eleverne.

»Men hvad handlede alt det sjove om? Har vi lært noget af at se et hylende sjovt show«, vil deres lærer vide.

»Vi har lært, at man ikke må mobbe«.

»At man skal være gode ved hinanden«.

»Det handler om, at man har nogle kammerater, man ved er kammerater«, som en dreng opsummerer.

Læreren spørger, om nogle i klassen har prøvet at blive holdt udenfor.

En dreng fortæller, at han er blevet drillet med sine ører.

»Hvad gjorde du så?«

»Jamen, jeg var jo ikke så selvsikker dengang som nu«, svarer han. Og det kræver mere forklaring. En pige siger, at hun ikke ved, hvad »selvsikker« betyder.

»At have det godt med sig selv«, lyder svaret straks fra drengen.

hlauritsen@dlf.org

Social læring

På Nordagerskolen i Ringe er mobning et indsatsområde i år og næste år. Alle elever skal arbejde med trivsel og gode omgangsformer.

»Vi er ikke en mobbefri skole, for vi tror ikke på, at vi som lærere ser alt. Men vi arbejder med social læring på alle klassetrin«, fortæller lærer Gurli Sund.

»Vi underviser faktisk i empati, og vi lærere ønsker at være gode rollemodeller. Eleverne skal opleve, at vi er gode til at finde ud af ting sammen«.

Skolen er ved at indsamle sociale mål fra samtlige klasser, ligesom der skal udarbejdes fælles sociale mål og læseplaner på området.

Holger mobbes

Et undervisningsmateriale til indskolingen med aktivitetsbog og opgaver på nettet, en cd og et show med dukke, bugtaler og trylleri. Det er »Holger mobbes«. Bogen indeholder historier om forskellige elever i Holgers klasse, for eksempel om Sofie, der får nye briller, om Said, der bliver kaldt for »chokoladehoved«, og om Sebastian, der mobber.

På www.holger-mobbes.dk kan læreren oprette klasser og give eleverne opgaver. Når en opgave er løst, kan læreren åbne for en ny opgave.

Som et introduktionstilbud er showet med i prisen, når man køber en skolelicens til 1.995 kroner.