"Det er da godt, at man kan blive klogere, men jeg synes godt nok, at det har taget de Radikale lang tid at nå til den her konklusion. Skolen ville helt klart have haft godt af at få den frihed tidligere", siger Ellen Trane Nørby om Radikales udspil om at tildele landets skole lange mere frihed.

Venstre-undren: Er de Radikale ved at melde sig ud af folkeskoleforliget?

Ifølge V-ordfører Ellen Trane Nørby ser det ud til, at de Radikale med deres nye skoleudspil løber fra aftalen om et nyt test- og evalueringssystem. ”Er det så fordi, de nu er ved at melde sig ud af folkeskoleforliget”, spørger hun.

Publiceret

Det skriver Radikale i deresudspil

"Vi vil afskaffe de nationale test, kvalitetsrapporterne, demange læringsmål, elevplaner, krav til skoledagens længde og dedetaljerede timebindinger. I stedet vil vi indføre enkle trinmål ogfagtimetal for indskoling, mellemtrin og udskoling. Og så skal etnyt evaluerings- og testregime med færre nedslag udvikles ifællesskab, som foreslået af Danmarks Lærerforening, KL ogSkolelederne i fællesskab".

Kilde: Radikale

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"I News hørte jeg Sofie Carsten Nielsen (de Radikales politiske leder, red.) sige, at de nationale test skulle afskaffes. I Berlingske skulle de bare gøres vejledende og det ene og det andet. Men dér må jeg bare sige: Det er ikke det, vi har aftalt. De er jo med i en forligsaftale".

Sådan lyder det fra Venstres undervisningsordfører Ellen Trane Nørby i kølvandet på de Radikales nye skoleudspil, der udover en milliardindsprøjtning skal sikre landets folkeskoler langt mere lokal frihed end i dag.

Ellen Trane Nørby henviser til den brede aftale, som undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) - kort før corona-pandemien ramte Danmark - indgik med et bredt politisk flertal om at skabe et nyt bedømmelses- og evalueringssystem som afløser for de omstridte nationale test.

"Der står jo i den aftale, at det skal omfatte alle elever, ligesom aftalen også går på, at det skal være en del af folkeskoleforligskredsen i stedet for en selvstændig kreds. Og jeg synes sådan set, at vi lavede en bred forligsaftale - som de så åbenbart nu vil løbe fra", siger Ellen Trane Nørby.

Undren over udspil

Ellen Trane Nørby lægger heller ikke skjul på sin generelle undren over de Radikales nye udspil om mere frihed til folkeskolerne, fordi partiet flere gange - også i den indeværende folketingssamling - har blokeret for konkrete forslag om mere frihed til skolerne.

"Der har været rigtig mange anledninger til, at vi kunne have været i gang med det her arbejde for længst - men hvor de Radikale ikke har ønsket det. Det bliver jo aldrig til realpolitik, hvis man ikke gider gribe de muligheder, der er for at gøre noget. Så jeg har lidt en oplevelse af, at det her er lidt mere et radikalt eksperiment, hvor man kaster en masse bolde op i luften, end det egentlig er forankret i, hvad de så også mener, når vi sidder i forhandlingslokalet", siger Venstre-ordføreren.

Hun understreger dog samtidig, at hun er mere enige med de Radikale "i dag end i går".

"Men det er da ærgerligt, at de ikke har villet noget som helst noget tidligere. Så kunne det have været realiteter i stedet for ord i et udspil til et sommergruppemøde - og det ville have været godt for skolen".

Powered by Labrador CMS