Fedtafgiften skal være på 13 kr. per kilo mættet fedt i visse fødevarer, når disse har et samlet indhold af fedt på over 3,5 vægtprocent

Eksperter: Fedtafgift giver usund mad

Elendig kvalitet og ekstra tilsætningsstoffer i fødevarer. Det er nogle af de uheldige sundhedsmæssige konsekvenser, som en række eksperter, industri og branchefolk frygter, hvis regeringens lovforslag om en afgift på mættet fedt bliver indført.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skatteministeriet skriver i lovforslaget om den såkaldte fedtafgift, at "formålet med lovforslaget er at tilskynde til bedre kostvaner og dermed styrke befolkningens sundhed."

Ifølge regeringen og Dansk Folkeparti skal det ske ved at reducere indtaget af mættet fedt gennem en afgift på 13 kr. per kilo mættet fedt i visse fødevarer, når disse har et samlet indhold af fedt på over 3,5 vægtprocent. Det skriver Børsen FødevareSundhed.

Lone Saaby, erhvervspolitisk direktør i Landbrug & Fødevarer, har flere problemer med lovforslaget.

"Vores første problem er de manglende sundhedsargumenter, der for eksempel relaterer sig til kødet. Man vælger at lægge ens afgift på alt kød fra samme dyreart uden hensyntagen til udskæring og fedtprocenter", siger hun til Børsen FødevareSundhed og uddyber, at kødet beskattes ens uanset, om man køber ren flæsk eller en fedtfattig mørbrad.

Ikke skyggen af sundhed

Lone Saaby kalder forslaget for en "våd klud i hovedet på branchen", der gennem en årrække har satset på at udvikle sundere produkter med mindre fedtindhold. For eksempel har mejerierne ifølge tal fra Mejeriforeningen i perioden 2000-2005 fjernet 5000 ton mælkefedt fra produkterne.

"Der er ikke skyggen af sundhed i dette lovforslag - tværtimod giver man de helt forkerte incitamenter både til forbruger og producenter", siger Lone Saaby.

"Vi oplever det som rent provenu fra statens side. Det har intet med sundhed at gøre, selv nøglehulsmærkede produkter, der anses for sunde alternativer, vil blive pålagt fedtafgifter - her hører rationalet fuldkommen op", siger Lone Saaby, der langt fra er alene om kritikken.

"Alle eksperterne er enige. Dette har intet med sundhed at gøre. Det er en skat", siger Michael Stevns, direktør i Landbrug & Fødevarer.

Ulla Toft, forsker i human ernæring ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, forventer, at flere producenter blandt andet vil tilsætte forskellige tilsætningsstoffer, som ingen kender effekten af.

"Der er en fare for, at flere, end det allerede sker i dag, vil tilsætte taffinerede kulhydrater, og så har man ikke vundet meget med den fedtafgift", siger Ulla Toft.

Håbløs afgift

Fødevarepolitisk chef i Dansk Erhverv, Lotte Engbæk Larsen, mener, at fedtafgiften er en sliske til dårligere fødevarekvalitet.

"Det er en håbløs afgigt. Den er helt forkert tænkt og ødelæggende for væksterhvervet og produktiviteten.Regeringen indfører afgiften i sundhedens navn, men man kan spørge, om det her giver god mening, da den rammer alle typer fødevarer", siger Lotte Engbæk Larsen.

Fedtafgiften forventes at træde i kraft fra 1. juli 2011.