Debat

DLF mener: Tak for jeres engagement og bidrag til OK24

Publiceret

Det kan lyde, som om der er længe til, at vi skal forhandle ny overenskomst, men for os, der er helt tæt på, føles det faktisk som lige om lidt. Og forberedelserne kører allerede på højtryk.

På baggrund af evalueringen af OK18 og OK21 vedtog hovedstyrelsen sidste år en ambitiøs plan for involveringen af medlemmerne. I løbet af den seneste måneds tid har foreningen derfor – i høj grad via kredsene – afviklet mangt et medlemsmøde rundtomkring i det ganske land med det formål at invitere til debat om, hvilke krav vi skal stille med til forhandlingerne.

Ønskerne er selvsagt mange, fordi der er alt for meget, der burde være bedre: Folkeskolefinansieringen halter, reallønnen er slået tilbage, inklusionen presser, arbejdsmængden er for stor, efteruddannelsesmulighederne for få, de nyuddannede opgiver folkeskolen, og seniorerne hænger kun lige i med neglene. Noget er mere oplagt at løse i en overenskomst end andet, og det har medlemsinvolveringen også haft fokus på.

Alle krav og tilkendegivelser tages i betragtning, når først overenskomstudvalget og siden hovedstyrelsen skal vurdere, hvordan vi gennem overenskomstfornyelsen kan sikre de største og stærkeste forbedringer for medlemmerne set i lyset af det forhandlingsbagtæppe, vi har, og den viden og de analyser, vi står på. Den kommende tid byder på både politiske diskussioner af Reformkommissionens talrige anbefalinger, Lønstrukturkomiteens rapport og trepartsforhandlinger – alt sammen forhold, som forventeligt kommer til at spille både indirekte og direkte ind i forhandlingerne om OK24.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Uanset hvordan vi vender og drejer tingene, er der ved enhver overenskomstforhandling en økonomisk ramme og en arbejdsgiver på den anden side af bordet, der notorisk sætter begrænsninger. Derfor må vi prioritere, hvilke problemstillinger vi mener, der er de væsentligste at få løst. Her skal vi foretage mange afvejninger og afstemme kræfterne i forhandlingsfællesskaberne, så vi kan udrette noget værdifuldt på alle de tre arbejdsgiverområder: stat, kommuner og regioner.

Danmarks Lærerforening holder kongres fra den 19. til den 21. september, og det er her, foreningens OK24-krav endeligt besluttes. Tak for jeres engagement og bidrag.

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.