Anmeldelse

Dansk identitet?

Dansk identitet?

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De 20 kortfilm giver hver deres billede af, hvad 20 instruktører finder interessant ved det at være dansk. Nogle af instruktørerne finder deres definition på danskheden ved at stille den over for det udenlandske, hvorved de naturligt falder ind i debatten om de fremmede, men det sker på måder, så vores særpræg bliver sat i relief: I paskontrollen og på socialkontoret får man et nøjere tjek, når man er mørklødet. Hygge kan gøre sofaen til Danmarks farligste dyr; pølsevogn og hjemmehjælp er vigtige ingredienser ligesom bølgende marker og institutionsbyggerier. Med hvad blev der egentlig af 20'eren for pølsen?

Fakta:

Titel: Dansk identitet?

Forfatter: Grethe Grønkjær

Type: Diverse

Forlag: GeGe Forlag - Telefon 8619 0119

Samtidig er filmene 20 instruktørers portrætter af mennesker, så allerede her kommer en lang række filmiske udtryk tydeligt frem; hver mand sit sprog, sin fortællestil, sine virkemidler. Allerede her har filmene deres klare mission i undervisningen ved at give en mængde idéer til videoportrætter, -analyse og -virkemidler. Derudover egner filmene sig til en grundlæggende debat om nationalisme, særpræg og tolerance, både i klassen og til forældremøder. Endelig er den stramme form (60 sekunder per film) god i uddannelsessammenhænge, fordi en meget stor variation af fortælleformer dækkes på kort tid. Man kunne for eksempel vise én film ad gangen og så bede om stikord til form og indhold - så kan meget klares på én time. En film med mange muligheder til danskundervisning.

Der er lærervejledning med dvd'en med kopiark og Windows Media Player-filer til filmanalyse og -produktion.