7. klasserne arbejder hårdt på at få skrevet de 50 noveller, der skal udgøre den danske e-bog. Der vil også være en oversat light-udgave på engelsk samt enkelte oversatte noveller på spansk og færøsk.

Virksomhedsprojekt skal sikre studieturen

På fredag udgiver 7.-klasserne på Rask Mølle Skole i Hedensted deres egen novellesamling på fire sprog. De er nemlig i gang med et to uger langt projekt, hvor de skal fungere som en virksomhed.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I denne uge lægger 7.-klasserne på Rask Mølle Skole sidste hånd på deres to uger lange virksomhedsprojekt, hvor op mod 50 noveller skal samles i et e-bogsformat - og sælges. For det er mere end en udvidet emneuge i dansk. At lave en novellesamling som e-bog har nemlig også det formål at give dem et indblik i, hvordan en rigtig virksomhed fungerer. Som et led i den åbne skole har eleverne på Rask Mølle Skole allieret sig med e-bogsforlaget DreamLitt, der har hjulet dem med at stykke redaktion og produktion sammen.

"Jeg tror, alle synes, det er sjovt at være med, fordi vi er blevet fordelt efter, hvad vi er gode til. Og så lærer vi rigtig meget om, hvordan man arbejder godt sammen om at lave en god forretning", fortæller 14-årige Jonas Væver, der er en del af PR-afdelingen.

Alle sejl er sat i søen for at få novellesamlingen ud over rampen. For at ligne virkeligheden mest muligt har eleverne derfor også lavet motiverede ansøgninger til de afdelinger, der er i en rigtig virksomhed. Derfor er der både økonomi- og PR-afdelinger, skribenter, redaktører, direktører, korrekturlæsere, illustratorer og grafikere. Og så er der også oversættere, der laver light-udgaver på både færøsk, spansk og engelsk.

Udlandsambitioner Det er ikke kun et emneforløb for læringens skyld; guleroden er, at overskuddet fra e-bogssalget skal bruges på at lette udgifterne til deres studietur i 8. klasse. De vil nemlig gerne vest for Esbjerg, og London eller Dublin er målet.

"Vi har et internationalt samarbejde med en skole i Barcelona, hvor jeg skal ned i april. Så må jeg se, om jeg kan få solgt nogle eksemplarer af den spanske version dernede", siger Malene Bukdahl Pedersen, der er dansklærer for de to klasser.

Ideerne til novellerne kommer fra elevernes egne oplevelser, som de elever, der er forfattere, udvikler til historier i forskellige genrer. Planen er, at der skal skrives 50 noveller, og at e-bogen får et samlet omfang af 300-400 sider. Dette gælder dog ikke for historierne på engelsk. Her sørger oversætterne for en light-version, mens fortællingerne på spansk og færøsk bliver solgt stykvis.

Til udgivelsen af e-bøgerne, der går under navnet "Rask Mølle Novellesamling", har eleverne lavet en aftale med DreamLitt og Saxo.com, hvor novellerne vil være til salg. Den danske novellesamling kommer til at koste 80 kroner stykket og den engelske 40 kroner stykket. Stykprisen for de spanske og færøske noveller er endnu ikke fastsat af økonomiafdelingen, oplyser Jonas Væver, men lige nu er estimatet for den samlede indtjening på 7.000 kroner. 

Læs mere

Novelle-projektets hjemmeside.