Anmeldelse

Pære-perker-dansk
Pære-perker-dansk

Pære-perker-dansk

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Pære-perker-dansk" er en sympatisk novellesamling med en agenda. De ni noveller og ti tegneseriestriber, tegnet af Mikkel Sommer, kredser om temaerne fremmedhed og at blive forfulgt på grund af sin fremmedhed. Et nobelt udgangspunkt for en novellesamling. Hvem bestemmer i grunden, om man er dansk eller ej? Gør andre, eller gør man selv?

Fakta:

Titel: Pære-perker-dansk

ISBN: 9788763817134

Pris: 199,95 kroner

Sider: 144 sider

Type: Bog

Forlag: Høst og Søn

Novellerne i "Pære-perker-dansk" svinger i kvalitet. Sproget og formen er enkel og let tilgængelig. Der er små virkelig fine og undervisningsrelevante tekster imellem. Novellerne "Tre slags", "Fuglene, blomsterne og træerne" og "Bounty" er de mest overraskende, og de indeholder dilemmaer, som er medrivende. I "Tre slags" vender en jyde tilbage fra København til Jylland, hvor han ikke længere er velkommen, og i "Bounty" prøver en dansk pige med mørk hud at finde sin identitet - men ikke alt er sort/hvidt. Min favorittekst er dog "Jamilas far", der vender tørklædetematikken på hovedet, idet den beskriver en datters tilvalg af tørklæde og ægteskab fra en liberalt tænkende faders synsvinkel. Alt i alt vil novellesamlingen fint egne sig til danskundervisningen og også til frilæsning.

"Pære-perker-dansk"s klare agenda er også dens svaghed. Det tager lidt af spændingen ud af et par af novellerne, at vi som læsere så åbenlyst skal føle sympati med "de fremmede". Et par af novellerne bliver derfor lidt klodsede omend ikke uden humor. Alt i alt vil jeg opfordre til at plukke ud og bruge teksterne i undervisningen, gerne sammen med de fantastiske tegneserier, som bogen også indeholder.

Powered by Labrador CMS