De unge indgik en kontakt med skolen under højtidelige former i byrådssalen - og de har i høj grad holdt den

Vejen-skole har succes med mønsterbrydningsprojekt

En gruppe udskolingselever fra Vejen skrev sidste år under på en såkaldt mønsterbrydningskontrakt, og resultatet taler sit eget tydelige sprog om en gedigen succes, hvor næsten alle fortsat er i god udvikling. Kun en enkelt droppede ret kort tid efter starten ud af projektet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I september sidste år skrev en gruppe Vejen-elever højtideligt under på, at de fra nu af ville gøre sig umage med skolearbejdet. Det skete i byrådssalen under overværelse af byens borgmester, deres forældre og lærere, som lovede at bakke et hundrede procent op med støtte, vejledning og nærvær. 

Parterne holdt ord, og resultatet taler sit eget tydelige sprog om en gedigen succes: en går på social- og sundhedshjælperskole, to går i 10.kl., en på produktionsskole, en på efterskole, en er startet på teknisk skole, en går på gymnasiet og er blevet mentor for en yngre elev på Østerbyskolen. 

Unge Vejen-elever skriver kontrakt med skolen 

Følges stadig

Selv om eleverne nu er godt videre, bliver de stadig fulgt tæt af skolens vejledere. Lærer Allan Skovgaard, som er den ene af skolens to tilknyttede vejledere, forklarer, at man nu mødes efter behov. Det kan f.eks. være sms- eller mailkontakt hver uge eller et par gange om ugen, og/eller personlige møder. Ca. hver anden måned inviteres mønsterbryderne til et fælles arrangement.

"Det er vigtigt at følge op på det tætte forløb, vi har haft på skolen. Ellers risikerer vi at tabe alt på gulvet. At skulle ud at stå på egne ben kan være svært. De har stadig brug for, at vi er med på sidelinjen og kan træde til med en hjælpende hånd. De er glade for den fortsatte støtte", siger Allan Skovgaard.

Han tilføjer, at Østerbyskolen stadig arbejder på en model for efterværn, herunder også at få økonomien til at hænge sammen. Lions Club i Vejen har doneret 10.000 kr. Forskellige virksomheder og Vejen Ungdomsskole har bidraget med tilskud til aktiviteter. Ellers finansierer Østerbyskolen selv projektet af inklusionsmidler.

Samtaler hver uge

Succesen har været baseret på mål, som de unge selv har sat sig. Hver uge er målene fulgt op af samtaler med vejlederne. Mindst en gang om måneden har vejlederne været på hjemmebesøg for at tale med forældrene, ligesom de har været behjælpelige med at finde fritidsjobs til de unge, som også har gået til en eller anden form for sport. Endelig kan nævnes, at de to vejledere har været til at få fat i døgnet rundt.

"De unge har haft vanskelige udfordringer i deres liv, og inden projektets start havde de hverken tiltro eller motivation for en vellykket skolegang. Relationer, og dét at andre tror på dem, er vigtige forudsætninger for, at de kan lykkes. Samarbejdet mellem forældre og lærere har haft stor prioritet, for når forældrene mærker, at lærerne vil dem noget, arbejder de positivt med", forklarer Allan Skovgaard.

Han tilføjer, at der har været en gulerod for de unge, nemlig at komme med på fælles dannelsesture til London og Flensborg, hvis de gjorde sig umage.

Østerbyskolen viderefører mønsterbrydningsprojektet. I indeværende skoleår har fire elever fra 9.kl. skrevet under på en kontrakt, og vejlederen forventer, at holdet kommer op på i alt seks-syv unge.

Derudover har skolen også initiativer for udsatte børn i indskolingen og mellemtrinnet. Børn på mellemtrinnet og deres fædre har været på en kanotur, mens børn fra indskolingen har været på en juletur til Aarhus.

Mønsterbrydningsprojektet er så småt ved at vinde udbredelse i lokalområdet, idet skolerne i Andst og Gesten trækker på Østerbyskolens erfaringer.