Ny Nordisk Hverdagsmad skal komme nedefra. Derfor lancerer Life websitet Idégryden.dk fortæller professor Arne Astrup.
Nyt website for det nordiske køkken
Sundheds- og madinteresserede får nu mulighed for at være med til at udvikle nordisk hverdagsmad. Life har udviklet webuniverset Idégryden, hvor man kan lægge opskrifter ind og komme med tips og ideer til, hvordan man ændrer især børns madvaner.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Idégryden er en del af forskningsprojektet OPUS, der har til formål er undersøge om mad baseret på nordiske fødevarer kan medvirke til at bekæmpe fedme og fejlernæring - især blandt børn.
"I OPUS og med udviklingen af Ny Nordisk Hverdagsmad ønsker vi at forene gastronomi med sundhed. Når vi lancerer Idégryden, sker det for at forstærke vores indsats for at få danskerne til at prioritere at lave sundere og bedre mad. For selvom vi i OPUS har allieret os med de bedste gastronomer og videnskabsfolk, så ved vi fra utallige sundhedskampagner, at vi ikke kan diktere dette ovenfra og ned" siger professor, dr. med Arne Astrup til Lifes nyhedsbrev. Han fortæller, at Idégrydens formål er at inddrage de mennesker, der udgør bindeleddet til de enkelte familier såsom madmødre, kokke, hjemkundskabslærere og forældre med særlig interesse i deres børns madvaner.
Meyer: simpelt at være med i det nordiske køkken
Det er Claus Meyer, der leder udviklingen af Ny Nordisk Hverdagsmad. Han håber, at Idégryden får folk, til at være med til at digte videre på det nordiske køkken. Claus Meyer mener, at det er simpelt at være en del af det nordiske køkken.
"Er du i et supermarked i morgen og vælger du friske persillerødder frem for en frossen pizza, eller køber du økologisk mel for at bage et brød sammen med dine børn i stedet for en pakke boller til brødristeren, så har du taget et skridt ind i det ny nordiske køkken. Sværere er det ikke. Det handler om engang imellem at lave maden selv, om at mærke sæsonernes skiften i måltiderne, og om at forbinde sig med vores natur gennem maden", siger Claus Meyer til Lifes nyhedsbrev.
Mad, sundhed og trivsel
Det er Meyers Madhus, der står for at udvikle Ny Nordisk Hverdagsmad. Igennem de næste to år vil 200 voksne og mere end 1000 børn prøve at spise enten ny nordisk hverdagsmad eller gennemsnitlig dansk kost. Forskerne vil på den måde forsøge at belyse madens indflydelse på sundhed og trivsel.
Projektet er finansieret af Nordea-fonden med 100 millioner kroner.