Anmeldelse
Logbog fra en billedskole
I dette lille hæfte med tilhørende lærervejledning lægges der op til at tegne med eleverne. Indholdet er klassisk inden for området, krydret med eksempler fra et par af de store mestre, gedigne danske tegnere og et blik vendt mod samtidskunsten.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Forlaget Voks er udsprunget af arbejdet på Skovbo Billedskole, der holder til lidt uden for Køge. Skolen er stiftet af de to forfattere, der siden 2005 har arbejdet med undervisning af børn og unge i samarbejde med forskellige billedkunstnere. Derved har skolen fået sin helt egen profil med en særlig opmærksomhed rettet mod samtidskunsten, som den kan iagttages og følges på internationalt plan.
Fakta:
Titel: Voks med tegning
Forfatter: Gitte Egebak, Helena Notkin
ISBN: 9788792788009
Sider: 28
Forlag: Forlaget Voks
ISBN: 9788792788009
Sider: 12
Type: Lærerens hæfte
I forlængelse af arbejdet på skolen er der opstået en idé om at formidle erfaringer i form af små hæfter for derved at åbne for såvel selvstændigt arbejde som en fortsat nysgerrighed efter at se og opleve professionelle kunstneres arbejde. I dette det første hæfte fra forlaget Voks tages udgangspunkt i det at tegne.
Efter et kort forord og en endnu kortere optakt, "Før du begynder", introduceres forskellige tegnemåder i form af udvalgte øvelser (ganske kort uddybet i lærerens hæfte). Her præsenteres vi for "aftryk" (også kendt som gnidetryk eller frottage) i form af helt enkle øvelser, hvor der er taget aftryk af blade, aks, blonder, sko og en enkelt gravsten – desværre får vi ikke en egentlig billeddannelse med. Dernæst følger lidt om skravering, prikker og brug af forskellige stregtykkelser. I de to sidste afsnit lægges op til tegning af sko og skrot.
De enkelte indfaldsvinkler er uddybet via henvisninger til udvalgte kunstnere som for ekempel Leonardo da Vinci og Albrecht Dürer og fra den hjemlige arena Svend Otto S., Herman Stilling og Ib Spang Olsen. Endelig er der nogle mere nutidige eksempler som gadekunstneren Swoon (USA) og tegneren Björn Hegardt (Norge/Berlin), hvilket er med til at trække en brugbar linje fra klassisk tradition til aktuel samtidskunst.
Tonen i elevhæftet er udformet som en direkte henvendelse til eleverne skrevet i en du-form, der måske, måske ikke når målgruppen. Umiddelbart er det min oplevelse, at indholdet i de to hæfter vil være velkendt for de fleste billedkunstlærere i folkeskolen, mens den kortfattede og direkte form vil kunne finde anvendelse i mere åbne sammenhænge, hvor der også arbejdes med formidling af de billedkunstneriske processer.