Inspiration - Påske

Det er snart påske, og i den anledning har vi samlet konkrete idéer til din undervisning.

Påsken står for døren: Find inspiration til din undervisning her

Symmetriske gækkebreve og tyske påsketraditioner. Vi har været en tur i arkiverne på folkeskolen.dk for at samle idéer og forslag til din undervisning op til påske. 

Publiceret Senest opdateret

Selv om datoerne for påsken hopper rundt år efter år, står en ting fast: Det er et oplagt emne at bruge i sin undervisning. 

Her har vi samlet nogle af de mange idéer, der er bragt på folkeskolen.dk i årenes løb. Uanset om du underviser i engelsk, matematik eller madkundskab, kan du finde inspiration og konkrete idéer til din undervisning her:

Easter-special i engelskundervisningen

"Det er bare noget med at ramme eleverne lige der, hvor de er, så de kan fortælle deres mødre, at det hedder et easter egg på engelsk, når de går rundt og handler med dem i Netto”.

Sådan lød det begejstret fra en engelsklærer sidste år, da hun fortalte om det undervisningsmateriale, hun har udviklet og nu deler kvit og frit med sine medlærere.

Det indeholder blandt andet en række spil  – dobbeltganger, I-know springrace og bingo  – og er baseret på stationsundervisning. Du kan læse mere i artiklen her eller gå direkte til engelsklærerens egen hjemmeside, hvor du kan downloade undervisningsmaterialet.

De danske traditioner kommer fra Tyskland

Læreren bag bloggen Skolelærerlife, Cathrine Winther Rasmussen, var forundret over, hvor lidt påske-materiale hun kunne finde til sprogundervisningen. Så hun besluttede at lave det selv.

Nu bruger hun blandt andet sin tyskundervisning til at tale om sammenhængen mellem de tyske og danske traditioner. For mange af vores påsketraditioner kommer netop fra vores nabo i syd. Læs mere i artiklen fra sidste år: 

Æg, gækkebreve og GeoGebra i matematik

Til matematikundervisningen har CFU-konsulent Rikke Teglskov flere konkrete forslag til, hvordan programmet GeoGebra kan bruges, når vi nærmer os påsken. Her er både symmetriske gækkebreve, æggets ellipser og påskeanimationer oppe at vende.  Der er både idéer til indskolingen og mellemtrinnet. 

Dilemmaer i kristendomskundskab

Teaterforestillinger, skotøjsæsker og foldebøger. Der er rigeligt af aktiviteter at give sig i kast med i kristendomskundskab op til påske. Tag med rundt på de danske folkeskoler og hør, hvordan de forskellige lærere griber påsken an i artiklen. 

Der er dilemmaer fra Sara og Monopolet, påskefrokost og ofringer på skoleskemaet.

Skidne æg: Er påsken lidt fesen på madfronten?

Faglig rådgiver i madkundskab Christian Svane vover den påstand, at den traditionelle menu til påskefrokosterne er lidt fesen: Rugbrød og alverdens pålæg, nogle æg, sild og masser af påskebryg og snaps.

Ægget vil han dog gerne arbejde med. Madkundskabslæreren slår et slag for den traditionsbundne ret skidne æg. Navnet har åbenbart noget at gøre med, at man vaskede sine snavsede underbukser om lørdagen. Det kan du læse mere om i hans indlæg her: 

Det kreative indspark

Religions- og dansklærer Anne Rosenkjold giver i videoen nedenfor en introduktion til, hvordan eleverne kan lave små foldebøger om påsken.

I kan selvfølgelig også begive jer ud i klassikeren med at puste æg og male dem efterfølgende. Hvis nogle af eleverne skulle bakse med at få æggemassen ud af skallen, kan du altid berolige dem med Arne fra Blinkende Lygters svært betryggende ord:

"Det er en syg høne, der har lagt det æg der".