Århus åbner kompetencecenter for ordblinde
Et markant flertal i Århus byråd afsatte seks millioner kroner årligt til et nyt kompetencecenter for ordblinde, da de indgik budgetforlig i aftes. De svageste børn er også i centrum for andre initiativer i de kommende år.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Budgettet for 2009 blev vedtaget af 30 af de 31 byrådsmedlemmer med Enhedslistens repræsentant som den eneste, der holdt sig udenfor. Forligspartierne ønsker at gøre en ekstra indsats for de ordblinde elever, der har så svære vanskeligheder, at det giver dem problemer i deres videre tilværelse, både uddannelsesmæssigt og selvværdsmæssigt.
"Med de seks millioner kroner årligt, der afsættes i 2009 og frem, er det muligt at supplere og styrke den eksisterende indsats markant over for den sværeste gruppe af ordblinde og læsesvage elever", hedder det i forligsteksten.
Pengene skal bruges til individuelt tilrettelagte kursusforløb af kortere eller længere varighed med særlig fokus på læsning. Undervisningen skal desuden være baseret på den nyeste it-teknologi, så eleven kan være selvhjulpen i forhold til at anvende kompenserende programmer i den fortsatte skolegang og uddannelsesforløb.
Ifølge politikerne rækker bevillingen på seks millioner kroner årligt til at forbedre læsefærdighederne for op mod 100 af de sværest ordblinde børn.
Lærerne skal lære at bruge læringsstile
Forligspartierne vil også bruge mellem 1,2 og 1,9 millioner kroner årligt på et initiativ, der skal sikre, at lærere og pædagoger får bedre forudsætninger for at arbejde med læringsstile, så de kan tilpasse undervisningen til den enkelte elevs unikke måde at lære og opfatte verden på.
De århusianske skolebørn skal også have moderne og tidssvarende undervisningsmidler. Forligspartierne har afsat et engangsbeløb på seks millioner kroner i 2009 til indkøb af undervisningsmidler såsom bøger, kort og smartboards. Beløbet supplerer de ti millioner kroner, som Magistratsafdelingen for Børn og Unge allerede har afsat til smartboards i 2009.
Derudover vil forligspartierne omlægge helbredsundersøgelserne i folkeskolen ved ind- og udskoling. I dag foretages de af læger, med ved at overlade dem til sundhedsplejersker kan lægerne bruges til en målrettet indsats over for de mest udsatte børn.
"Omprioriteringen vil give børn og ungelægerne mulighed for at lave en indsats for 700 sårbare børn årligt", lyder det i forligsteksten.
Århus Kommune vil også fastholde det såkaldte basisteam, selv om finansieringen fra satspuljemidlerne aftrappes de kommende år. Teamet hjælper psykisk syge børn og deres forældre til en hurtig afklaring af deres situation og til at igangsætte en målrettet indsats i dagligdagen. Samtidig skal Magistratsafdelingen for Børn og Unge løbende vurdere, om det via omprioriteringer er muligt at udvide basisteamet.
Rådmand har svært ved at få armene ned
Børn- og ungerådmand Louise Gade (V) er glad for, at det er lykkedes at styrke en række tilbud til de svageste børn og unge.
"Det er som børne- og ungerådmand svært at få armene ned i forhold til de mange vigtige initiativer, vi nu kan sætte i gang. Det er initiativer, som fra starten har været mærkesager for mig og Venstre, og som jeg er glad for, at de andre partier vil være med til at fremme i en konstruktiv ånd," siger Louise Gade.