Flere lærere til psykolog

Århus Lærerforening brugte 100.000 kroner mere til psykologhjælp på ét år

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

83 århusianske lærere blev sidste år henvist til psykolog via Århus Lærerforening. Derudover var der også århusianske lærere, der ringede til DLF's psykiske rådgivning centralt og fik hjælp derfra.

Århus Lærerforening har sin egen psykologordning og giver op til ti samtaler hos en psykolog, hvis en lærer har brug for hjælp. Kredsen brugte i år 2000 omkring 400.000 kroner af kontingentmidlerne på psykologhjælp. Det var en stigning på 100.000 kroner i forhold til året før. Århus Kommune bidrager ikke til ordningen.

'Vi har oplevet en stigning i antallet af henvendelser', siger konsulent i Århus Lærerforening, Marie Færk.

'Sagerne er ikke blevet tungere, men der er flere, de er spredt ud over skolerne, og i mange tilfælde er arbejdsmæssige problemer koblet med private problemer. Det er svært at skelne, hvad der er årsag til, at en lærer pludselig ikke kan mere'.

'Det handler om problemer med arbejdspres, krav og forventninger og vanskelige forældre, i højere grad end der er tale om vanskelige børn. Når lærere henvender sig her, skønner vi, hvor akut problemet er. Måske henviser vi til DLF's rådgivning, men er det akut, henviser vi straks til psykolog', siger Marie Færk.

Hun mener, at stigningen i antallet af henvendelser også skyldes, at ordningen bliver kendt. Da den begyndte i 1995, var der 36 henvendelser. I 1998 var der 58 lærere, der henvendte sig.

'På mange skoler taler man i dag åbent om problemerne, hvor det tidligere var et mere tabubelagt emne'.

Århus Lærerforening og Århus Kommune har aftalt sammen at undersøge de unge læreres vilkår, da man mener, at der er en tendens til, at det især er de unge lærere, der får problemer.

'Det er en anledning til at se på vilkårene. Vi ønsker jo ikke, at de unge skræmmes væk', siger Marie Færk.

hela