Støv og dårlig luft i indskolingshus

BST-undersøgelse peger på ventilationsproblemer i Kildehuset i Roskilde

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Støv fra et gammelt ventilationsanlæg, for dårligt luftskifte og afdunstning fra nye materialer var højst sandsynligt dét, der gjorde medarbejderne syge efter to måneders arbejde i et nyombygget indskolingshus, Kildehuset, på Klostermarksskolen i Roskilde (omtalt i

Folkeskolennummer 50-52/2000).

Syv ud af otte medarbejdere havde efter kort tids arbejde i bygningen problemer med ondt i halsen, stemmesvigt, hovedpine og hæshed.

Bedriftssundhedstjenesten (BST) i Roskilde undersøgte i december Kildehuset, og dens rapport blev i sidste uge forelagt skole- og børneudvalget i Roskilde Kommune til orientering. Skolens medarbejdere er også blevet informeret.

Undersøgelsen viste ingen tegn på skimmelsvampe i Kildehuset, der er bygget om fra svømmehal til indskolingshus. Bygningen har stået tom i omkring ti år før ombygningen.

Rapporten fra BST fortæller om en meget lille forhøjelse i værdierne for organiske flygtige forbindelser, der kan findes i nyistandsatte bygninger og nye materialer. Men de målte værdier er meget små. Afdunstning fra nye materialer kan dog være et stort problem og give en del lugtgener.

BST målte en del fibre i luften, men på grund af en misforståelse er denne måling ikke sket helt efter forskrifterne, så den bliver nu taget om. Der er dog intet, der tyder på farlige fibre i luften. Der er muligvis tale om tekstilfibre.

Målingen skulle have været foretaget sådan, at man blandt andet kunne se antallet af asbestfibre i luften, men der er ifølge kommunens sikkerhedschef, Charlotte Møller, ingen grund til at tro, at der skulle være asbest i luften. Asbestfibre ville næppe heller give akutte problemer. Disse fibre skader på lang sigt.

Det er derfor mest sandsynligt, at medarbejdernes problemer og sygdom skyldes støv fra det gamle ventilationsanlæg, der blev sat i gang efter ombygningen, eller at ventilationsanlægget simpelthen ikke virkede godt nok. BST-undersøgelsen viste, at ventilationsanlægget ikke levede op til det luftskifte, der bør være i lokalerne.

Ventilationsanlægget havde stået stille i de år, svømmehallen havde været lukket, men efter ombygningen blev det startet. Først senere er anlægget blevet renset for forrådnede blade, gammelt støv og byggestøv. Desuden har undersøgelsen vist, at ventilationsanlægget efter åbningen af Kildehuset ikke har været reguleret ordentligt og ikke har kørt så meget, som det burde.

Problemer med akustikken

Oven i dette er der lydproblemer i Kildehuset. Kommunen havde fra starten bedt om en efterklangstid, der svarer til anbefalingerne for skolefritidsordninger. Den er lavere end det, der anbefales til skolebygninger, men da bygningen skal huse både indskoling og fritidsordning, havde man forlangt den lave efterklangstid over hele huset.

I den periode, hvor Kildehusets øverste etage har stået tom på grund af problemerne, er undervisningslokalerne blevet beklædt med akustikregulerende materiale, så de nu skulle være i orden. Tilbage står det store fællesrum med trappe mellem stueetage og første sal som et akustik-problem.

'Vi venter med at flytte elever og medarbejdere tilbage til Kildehuset, til vi har fået luftet godt ud', fortæller skoleleder Ib Gerner Christensen.

Samtidig bliver ventilationsanlægget reguleret, så det kommer op på det anbefalede luftskifte per time. Det har kommunens skoleafdeling besluttet.

Tilbage står akustikproblemerne i fællesrummet.

'Jeg regner med, at vi starter en sag angående akustikken', siger skolechef Johan Svendsen.

'Vi har enten i kontrakten eller i referaterne sort på hvidt et tilsagn om, at man vil leve op til den lave efterklangstid, vi har bedt om fra starten. Så det vil vi kræve'.

hela