'Det er heller ikke de kommuner, som har det højeste lærerforbrug, som kører skolerne bedst - det er jeg helt sikker på. Der er i hvert fald intet, der dokumenterer det', sagde den tidligere undervisnings- og nuværende indenrigsminister Bertel Haarder (V) onsdag i Folketinget.

Haarder: Færre lærere ikke lig med dårligere undervisning

Mange kommuner melder om nedlæggelser af lærerstillinger og nedsættelse af timetal på folkeskolerne. Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) mener ikke, at det nødvendigvis går ud over kvaliteten af undervisningen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det afgørende er jo, om standarden falder, og især om eleverne lider under det, og her er det jo ikke sådan, at der er en ganske klar sammenhæng mellem lærerforsyning og kvalitet".

Sådan lød svaret fra Bertel Haarder, da han onsdag i Folketinget blev spurgt, om regeringen kan leve op til målene for folkeskolen med de mange nedlæggelser af lærerstillinger, der i disse dage offentliggøres rundt omkring i kommunerne.

Spørgsmålet blev stillet af Socialdemokraternes kommunalordfører, Rasmus Prehn.

Haarder: Se på Singapore

Bertel Haarder mener, at stillingsnedlæggelserne skyldes faldende elevtal, men henviste i øvrigt til Singapore, som Folketingets Uddannelsesudvalg netop har besøgt, hvor man har "cirka det samme antal børn som i Danmark, men kun godt og vel halvt så mange lærere". Alligevel topper Singapore i undersøgelser som Pisa.

"Jeg siger det ikke som argument for, at vi nu skal have langt færre lærere i Danmark; jeg siger det som argument for, at man ikke altid skal sætte lighedstegn mellem lærerforbrug og kvalitet i undervisningen. Det er heller ikke de kommuner, som har det højeste lærerforbrug, som kører skolerne bedst - det er jeg helt sikker på. Der er i hvert fald intet, der dokumenterer det", sagde Bertel Haarder.

DLF: Indlysende forkert

Baggrunden for spørgsmålet er en rundspørge blandt Danmark Lærerforenings lokalkredse, der blev offentliggjort sidste tirsdag. Ifølge lærerkredsene planlægger mindst hver fjerde kommune at nedlægge lærerstillinger i løbet af 2010 på grund af en blanding af faldende elevtal og besparelser.

Næstformand i DLF, Stig Andersen, giver ikke meget for Haarders forklaring.

"Det er jo indlysende forkert. Når der er færre lærere, er der også mindre tid per elev, og det vil give dårligere undervisning".

Han mener heller ikke, sammenligningen med Singapore giver mening.

"Engang var det New Zealand, man sammenlignede med, så var det Finland, og nu er det så Singapore. Men man kan slet ikke sammenligne Danmark og Singapore. Det er store væsensforskelle i både vores skoletænkning og -system", siger Stig Andersen.