Ellen Trane Nørby regner ikke med, at Venstre bliver inviteret til de finanslovsforhandlinger med regeringen, hvor SF nu har sat skoledagens længde på dagsordenen.
Ellen Trane Nørby regner ikke med, at Venstre bliver inviteret til de finanslovsforhandlinger med regeringen, hvor SF nu har sat skoledagens længde på dagsordenen.

Borgerlige: SF-krav om kortere skoledage er et brud på folkeskoleforliget

SF's nye krav om, at en kommende finanslov skal indeholde en aftale om kortere skoledage og lavere klasseloft, vil være et brud med folkeskoleforliget, lyder det nu fra Venstre og Dansk Folkeparti. SF er i yderste instans klar til at tage et valg på sagen.

Publiceret

FAKTA: SF's FORSLAG

SF kræver, at finanslovspartierne forpligter sig til at indgå enaftale for folkeskolen, der giver skolerne større frihed og sænkerklasseloftet:

  • Aftalen skal give mulighed for kortere skoledage og lavereklassekvotienter.
  • Aftalen skal give skolerne mere frihed til at tilrettelæggeskoledagen på den måde, der giver bedst mening på den enkelteskole
  • Aftalen skal give mere plads til børn, der ikke er stærkebogligt - eksempelvis gennem styrkelse af de praktiske fag ellerudbredelse af mesterlæreordningen i folkeskolen.

Konkret foreslår SF, at der på denne finanslov afsættesfinansiering til at sænke klasseloftet til 24 elever, mensskoledagen forkortes med én time for alle klassetrin.

SF foreslår desuden, at der afsættes 400 mio. kr. årligt i femår til at forbedre indeklimaet i folkeskolen.

Kilde: SF.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

SF anklages nu for at lægge op til et brud på folkeskoleforliget med meldingen om, at partiet kun vil stemme for regeringens finanslov, hvis den også indeholder en skoleaftale med kortere skoledage og lavere klasseloft.

Og det er ganske vist også helt inden for skiven at tilføre penge til folkeskolen i en finanslov - men hvis man samtidig begynder at ændre på indholdet i folkeskoleloven, skal det foregå i forligskredsen bag folkeskolereformen, understreger Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby.

Både hun og Dansk Folkepartis skoleordfører, Alex Ahrendtsen, slår derfor fast, at det vil være et brud på folkeskoleforliget, hvis SF aftaler kortere skoledage og lavere klasselofter sammen med en mindre gruppe partier bag regeringens kommende finanslov.

"SF må finde ud af, om de vil være en del af forligskredsen, eller om de vil gå ud af den. Selvfølgelig kan man tilføre penge til folkeskolen i en finanslovsforhandling. Men man kan naturligvis ikke røre ved indholdet", siger Ellen Trane Nørby til folkeskolen.dk.

Dansk Folkepartis folkeskoleordfører Alex Ahrendtsen deler Ellen Trane Nørbys vurdering af, at skoledagens længde er bundet af folkeskoleforliget og derfor ikke kan ændres i en rød finanslov.

"Der er ikke så meget at rafle om. Hvis de vil træde ud af forliget for at kunne lave en finanslov, så må de jo gøre det - men det ændrer jo ikke ved tingenes tilstand. Og det forventer jeg da, at en regering vil respektere", siger han og tilføjer:

"Hvis SF får sin vilje, så kommer regeringen jo også til at bryde skoleforliget. Og det tror jeg ikke, de har nogen interesse i."

"Det skal være en lokal beslutning"

Venstre mener, at beslutningskompetencen om skoledagens længde i højere grad skal ud på den enkelte skole. Dog ikke i forhold til det totale timetal.

Powered by Labrador CMS