Analfabetisme stadig et stort problem
Der findes stadig 12 lande i verden, hvor over halvdelen af befolkningen er ude af stand til at læse og skrive. Dertil kommer 18 lande, hvor over halvdelen af den kvindelige del af befolkningen er analfabeter.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Uddannelse er en grundlæggende rettighed og nægtelse af den må opfattes som en menneskerettigheds-overtrædelse", siger generalsekretær i den internationale lærerorganisation EI Fred van Leeuwen.
EI offentliggør den anden udgave af sit store Barometer over menneskerettigheder og fagforenings-rettigheder i undervisningssektoren i forbindelse med den internationale Literacy Day på lørdag den 8. september (literacy = det at kunne læse og skrive, det modsatte af analfabetisme).
Der er 67 millioner indiske børn, der går i skole, i syv afrikanske lande er det mindre end 40 procent af børnene i skolealderen, der kommer i skole. Men der findes også ti afrikanske lande, hvor over 90 procent af børnene går i skole.
Barometeret viser, at det kan svare sig at ofre penge på uddannelse - antallet af analfabeter falder markant, hvis et land ofrer mere end seks procent af sit bruttonationalprodukt på uddannelse. Men to tredjedele af de 155 lande, hvor EI har medlemmer, bruger mindre end seks procent.
I et land som Botswana, der bruger godt 10 procent af sit bruttonationalprodukt og over 20 procent af regeringsbudgettet på uddannelse, kan hele 72 procent af befolkningen læse og skrive.