Nok skal eleverne stadig til prøve og have karakterer - men de skal ikke kunne dumpe, lyder det fra SF.
Nok skal eleverne stadig til prøve og have karakterer - men de skal ikke kunne dumpe, lyder det fra SF.

SF-forslag om lettere adgang til ungdomsuddannelser

Fremover skal ingen kunne dumpe i folkeskolen, foreslår SF, der vil gøre det lettere for folkeskolens afgangselever at fortsætte på en ungdomsuddannelse. Lærerformand Anders Bondo Christensen er positiv.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I kølvandet på sine forslag om færre timer på skoleskemaet, mindre skoleklasser og en frihedsreform til folkeskolen varmer SF's undervisningsordfører, Jacob Mark, igen op til "et vildt efterår" på folkeskoleområdet med et forslag om, at ingen elever fremover skal kunne dumpe i folkeskolen.

Ifølge Jacob Mark er det forkert at give børn det nederlag, at de kan dumpe, allerede inden de er kommet rigtigt i gang med uddannelsessystemet.

Derfor skal afslutningseksaminerne erstattes med en overgangsprøve, hvor eleverne kan prøve forskellige uddannelser af, foreslår han. Forslaget skal gøre det lettere for folkeskolens afgangselever at fortsætte på en ungdomsuddannelse, der i dag forudsætter, at eleverne lever op til bestemte karakterkrav for at kunne gå direkte videre på enten en gymnasial uddannelse eller en erhvervsuddannelse.

Væk med "karaktermure"

Væk med "karaktermure"

"Vi ønsker, at de stivnakkede adgangskrav og karaktermure ophører, at man afskaffer karakterkravene og det med, at man kan blive erklæret ikke-uddannelsesparat", siger Jacob Mark til Ritzau.

I 2016 ændrede partierne i folkeskoleforligskredsen folkeskoleloven og erstattede ordet afgangsprøve med afgangseksamen. Det skete samtidig med, at der blev indført adgangskrav til først erhvervsuddannelserne og siden gymnasiet.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viste sidste år, at de skærpede adgangskrav ville afskære 13.000 elever fra at gå direkte i gymnasiet og 6.400 fra at gå direkte på en erhvervsskole.

 "Det er ikke et forslag om at afskaffe karakterer eller de afsluttende prøver. Det, som vi ønsker, er at fjerne de mærkater, som giver de unge unødige nederlag", understreger Jacob Mark.

Han påpeger også, at der skal sikres bedre vejledning til de unge, så de er bedre rustet til at vælge, hvilken vej de vil gå efter folkeskolen.

I Danmarks Lærerforening vil formand Anders Bondo Christensen gerne være med til at se på, hvordan folkeskolens afsluttende eksamen kan ændres.

"Vi ser gerne, at vi vender tilbage til en afgangsprøve i stedet for en afgangseksamen, så det ikke er det, som er så afgørende for, om en elev kan komme ind på en ungdomsuddannelse", siger DLF-formanden til Ritzau.

Jacob Mark lægger op til, at forslaget - sammen med SF's øvrige forslag på folkeskoleområdet - skal drøftes i folkeskolens forligskreds i efteråret.

  

Powered by Labrador CMS