Søren Aakjær er positivt stemt over for et samarbejde med Århus Kommune, men fatholder at en forsøgsordning skal medføre forlængelse af dagpengeperioden for de involverede lærere.

Aarhus Kommune vil teste DLF-forslag

Aarhus Kommune vil i samarbejde med Århus Lærerforening afprøve DLF's forslag om at lade ledige nyuddannede lærere arbejde på deltid, så deres løn svarer til dagpengene. Århusianerne vil starte forsøget efter sommerferien, men det kræver en række dispensationer.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

DLF's forslag om at lade nyuddannede lærere arbejde på deltid til overenskomstmæssig løn svarende til deres dagpengesats har vakt interesse både hos andre fagforbund og hos kommunerne. Desuden har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen også vist interesse for forslaget.

I Aarhus Kommune har børn- og ungerådmand Kristian Würtz samt socialrådmand Hans Halvorsen kontaktet Århus Lærerforening med henblik på et samarbejde om en forsøgsordning baseret på DLF's forslag.

Formand for Århus Lærerforening, Søren Aakjær, vurderer at forsøget vil kunne give et bedre tilbud til de nyuddannede lærere.

"Forslaget vil stille de unge bedre end den almindelige løntilskudsordning, hvor de arbejder fuld tid på dagpengenesatsen. I stedet kan de her arbejde 20 timer til overenskomstmæssig løn," påpeger han.

DLF: Jobsøgende skal arbejde for løn, ikke dagpenge

Henvendelsen fra rådmændene kom i går, onsdag, og nærmere detaljer om udformningen af forsøget er endnu ikke blevet diskuteret, fortæller Søren Aakjær.

"DLF har lanceret en ide, Aarhus Kommune har sagt ja og det har vi også i Århus Lærerforening. Hvordan den konkrete udformning så bliver, det må vi forhandle om, før vi kan sige, om det er en succes eller et fejlskud. Men jeg oplever helt klart en villighed i byen til, at det her skal kunne lade sig gøre," siger han.

Fælles fodslag kræver indsats Rådmand i Århus Kommune, Hans Halvorsen, forventer, at de nyuddannede lærere tager varmt imod samarbejdet om at skabe en forsøgsordning. "Jeg ville blive overrasket, hvis ikke de fleste unge lærere synes, at det her er et godt forslag," siger han.

Også lærerformand Søren Aakjær er positivt stemt over for udsigten til at kunne hjælpe de unge lærere. Han vurderer dog, at forslaget kan skabe dilemmaer mellem de nyuddannede, som har svært ved at finde beskæftigelse, og de fastansatte lærere, der er bekymrede for at miste deres job som følge af yderligere kommunale nedskæringer.   "Efter sommerferien vil der i kommunen være blevet nedlagt 252 stillinger på to år. Og selvom DLF's forslag kræver, at de nyuddannede skal ind som merbeskæftigelse, så kan de - på grund af afskedigelserne - komme til at løse opgaver, som i nogle tilfælde kan ligne dem, de afskedigede lærere udførte," siger han.

Studerende: Vi må ikke tage de fastansattes job

Derfor har både lærerforeningen og Aarhus Kommune en vigtig opgave i at skabe sammenhængskraft blandt de nyuddannede og fastansatte lærere, understreger Søren Aakjær. Samtidig skal udformningen af forsøget sikre, at kommunen ikke udnytter ordningen til at skære yderligere ned.

"Vi skal have enderne til at nå sammen, så lærerne kan synes, at den her ordning er god for alle parter, og så de nye lærere bliver ordentligt modtaget," siger han.

Kræver armvridning i ministeriet Ifølge rådmand Hans Halvorsen skal de nyuddannede læreres løn finansieres via dagpengene og dermed statskassen. For at forsøget kan sættes i gang, kræver det derfor grønt lys fra Beskæftigelsesministeriet.

"Pengene skal komme fra dagpengekassen. Og det er selvfølgelig derfor, der kræves dispensation og eventuelt noget armvridning ovre i ministeriet," siger Hans Halvorsen.

DLF's forslag forudsætter, at lærerne, som bliver ansat under de nye forhold, får reel løn, samt at timerne tæller med i forhold til retten til genoptjening af dagpenge. Desuden skal ordningen være frivillig.

For at det kan lade sig gøre, skal ministeriet give dispensation til at foretage ændringer i de pågældende læreres dagpengeforhold.

På trods af beskæftigelsesministerens interesse i DLF's forslag, er rådmand Hans Halvorsen ikke optimistisk på den front.

"Jeg så gerne, at de 20 timer, hvor lærerne i princippet er i ordinært arbejde og får løn, de tæller. Men jeg kender vilkårene i Beskæftigelsesministeriet så godt, at jeg tror, det vil blive svært at få igennem," siger han.

Dagpengetvist kan skyde forsøget i sænk Hvis ikke Aarhus Kommune kan opnå de nødvendige dispensationer, vurderer Hans Halvorsen at lærere, som deltager i forsøget, stadig vil være en del af dagpengesystemet. De kommer i så fald til at bruge af deres dagpengeperiode og skal desuden stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Hvis det bliver konklusionen, kan det stikke en kæp i hjulet på udformningen af forsøget. For ifølge Aarhus Lærerforening, Søren Aakjær må ordningen ikke gå ud over lærernes dagpengeperiode.

"Hvis pengene til løn stadig skal komme fra dagpengekassen, så skal vi sikre, at de lærere, som er med i forsøget, får forlænget dagpengeperioden", siger han.

Formanden for de aarhusianske lærere håber dog på en løsning. Han påpeger, at den nuværende situation kræver nye tiltag.

"Jeg har fuld forståelse for, at der er nogle knaster i det her. Men jeg mener ikke, at vi på den baggrund skal lade være med at gøre noget for de nyuddannede lærere. Vi står med en kæmpemæssig udfordring nu her, som vi er nødt til at gøre noget ved," siger han.