Læsning
0   315

Børn læser af lyst

Der bliver færre børn, der aldrig læser bøger, viser ny undersøgelse

Hverken fjernsynet eller computeren har slået bogen af banen. Børn mellem 9 og 12 år læser lige så mange bøger i deres fritid, som 9-12-årige børn gjorde i 1993.

Det viser en undersøgelse, som Center for Børnelitteratur på Danmarks Lærerhøjskole offentliggjorde i sidste uge. For syv år siden læste 55 procent af børnene flere gange om ugen. I dag ligger tallet et procentpoint højere.

'Der er ingen, der tæsker børnene til at læse. De gør det af lyst, og det må skyldes, at bøgerne er så gode, at de ikke kan lade være', siger professor Torben Weinreich, der har foretaget undersøgelsen.

Der er flere piger end drenge, der læser. Men andelen af drenge, der aldrig eller sjældent læser en bog i fritiden, er faldet fra 38 procent i 1993 til 32 procent i dag. Det har skolen en del af æren for.

Artiklen fortsætter under banneret

'Lærerne har været på læsekurser, og mange kommuner har udarbejdet planer for tidlig læsestart. Det har gjort lærerne dygtigere og har fået dem til at fokusere mere på de svage læsere og dermed på drengene', siger Torben Weinreich.

'Det smitter naturligvis også af på pigerne, hvor der også er færre, der aldrig læser bøger. Men i og med at der er flere drenge at tage af, ser vi den store fremgang her', fortsætter han.

Han vil dog ikke give skolen hele æren for fremgangen. Et velfungerende biblioteksvæsen og læsefestivaler spiller også en rolle.

'Vi har et samfund, som holder fast i børns læsning. Selv boghandlerne har fundet ud af, at det er vigtigt at spille med, så sidste år lavede de en kampagne målrettet mod børn, og den gentager de til efteråret'.

Få børn på Nettet

Når børn holder fast i bøgerne trods computerens store udbredelse, skyldes det, at de faktisk ikke bruger så meget tid ved computer og Internet, som mange tror.

'Der er selvfølgelig nogle børn, der bruger Internettet, men det er faktisk ikke ret mange, der har adgang til det derhjemme. Ganske vist er det billigt at blive tilsluttet Internettet, men det er dyrt at bruge, så forældrene sætter en grænse for børnene. Og på bibliotekerne er der ikke plads til ret mange', siger Torben Weinreich.

Blandt de 9-12-årige er der også mange, især piger, der ikke ved, hvordan de skal bruge en computer.

'Mange børn i den alder har ikke et dagligt forbrug af computer. I forhold til 1950'erne bruger de selvfølgelig mere tid på de forskellige medier, men det er først og fremmest gået ud over den frie leg. Børns fritid er i det hele taget nøje planlagt i dag. De følger bestemte tv-serier, og de går til idræt og andre fritidsaktiviteter på bestemte tidspunkter. De putter så bøgerne ind i frirummene i tidsskemaet. Dermed bliver læsning det, der i dag kommer tættest på 1950'ernes frie leg', siger Torben Weinreich.

'Samtidig er bogen et handy medie, som børnene kan tage med ud, hvis solen skinner. Det kan de ikke gøre med computeren'.-Henrik Stanek er freelancejournalist


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.234 andre er allerede tilmeldt