Inspiration - Idræt

Det er i kasser som dem her, lærerens nye uprøvede materialer dukker op uge efter uge.

Lærer kastede sig ud i eksperiment: Så dukkede kasserne op med curlingudstyr og stavgangsstænger

Der er en guldgrube af sjove, finurlige og spændende materialer, som man kan låne kvit og frit, hvis man tør kaste sig ud i pludselig at gå stavgang med sine elever eller spille på boomwhackers, skriver lærer.

Publiceret Senest opdateret

På en skole kan man selvsagt ikke have alle undervisningsmaterialer til rådighed. Økonomien i kommunerne er stram, og derfor er det ofte de sikre ting, man ved virker, der bliver købt ind til biblioteker og faglokaler.

Derudover har fokus længe været på den digitale indsats og ikke så meget på at fylde hylderne op i musiklokalerne.

Man bliver ofte mere kreativ, når mulighederne på skolen er få. Nogle gange er der dog brug for nye og anderledes undervisningsmaterialer. Her fik en kollega mig til at spærre øjnene op og se alt det, Center For Undervisningsmidler (CFU) kan tilbyde kvit og frit.

Del gode ideer

Vil du bidrage til Folkeskolens inspirationsunivers? 

Så send en mail med dit indlæg til inspiration@folkeskolen.dk

Medsend gerne et billede af dig selv, som vi må bruge.

Hos CFU ligger der en guldgrube af forskellige materialer, der kan bruges indenfor hele fagrækken. Derfor har jeg givet mig selv en udfordring. En udfordring som betyder, at jeg hver uge bestiller materialer, jeg ikke kender eller måske har en klar plan for, hvordan skal bruges.

Udfordringen kommer sig af et undervisningsmiljø med få fysiske materialer, og faglokaler der i mange år har lidt under folkeskolernes sparsomme økonomi. Med hjælp fra de nye materialer har jeg beriget min undervisning og givet mine elever sjove og lærerige forløb.

38 børn der spæner rundt med glade ansigter

Det har kastet mig og min teammakker ud i sjove oplevelser med vores elever, hvor eleverne er med til at udforske materialerne og udarbejde forløb. De har i grupper forberedt en del af idrætstimerne med udgangspunkt i det som dukker op i de spændende røde kasser. De har med iver dyrket yoga med en klassekammerat som underviser og brugt skolens område til at spille frisbeegolf.

Helt særlig var dagen, hvor to store kasser med mit navn på dukkede op. I kasserne lå der curlingsten med hjul og pointtæpper. Curling er ellers en sport, der ikke ligger lige først for, når man laver årsplan i idræt, men det har resulteret i et sjovt forløb, som vi ikke kunne have opnået ved hjælp af de få materialer, der ellers er til rådighed i idrætslokalet.

Vi har også gået rundt i den nærliggende park med hver et sæt stavgangsstænger. Vi blev enige om, at når 38 børn spæner rundt med glade ansigter, så smitter det af på parkens andre besøgende. Derudover har vi spillet golf, lyttet os frem, når der blev spillet Goalball med bind for øjnene og lavet balancebaner i hele gymnastiksalen.

Det kræver mod og et sæt ørepropper

En onsdag morgen trillede CFU-lastbilen op ved skolen. Ud kom alle de røde og grå kasser, men denne dag var noget anderledes. Ud af lastbilen trillede et kæmpe bur med musikudstyr.

På vognene stod der bongotrommer i diverse størrelser, xylofoner, cabasa, rytmeæg, maracas – Jeg har sågar lært, der er noget, som hedder Boomwhackers.

Eleverne blev sendt rundt på skolen for at øve rytmer og fik med hjælp fra alle instrumenterne udarbejdet deres egen sangbog med nodeark og rytmer. Nu sidder de hver med en guitar og er gået i gang med at lære at spille små sange.

Det kræver lidt mod og ofte et sæt ørepropper, men glæden ved at spille sammen lyser ud af eleverne. Den glæde smitter af på andre fag, hvor eleverne så tør kaste sig ud i nye opgaver. For de ved, at det blot kræver, at man øver og ”spiller” sammen med hinanden.

I dansk har udfordringen vist sig at være lidt mere besværlig. Men det er løst ved, at eleverne har været med til at søge efter ledige bøger, som vi har lånt til hyggelæsning. De mest populære bøger er svære at nå at booke, men her kan man så gøre brug af e-bøger eller også kaster vi os ud i at læse en bog fra en af de nye spændende forfattere.

Intet ville kunne have ladet sig gøre uden den kæmpe samling af materialer fra CFU, som man kan låne fra. Det er en guldgrube af sjove, finurlige, spændende materialer.

Kast dig ud i det, vær modig og vig væk fra dine ellers gode planer. Du vil få en sjovere og utrolig varieret arbejdsdag, når de røde og grå kasser fra CFU finder vej til dig, fyldt med overraskelser.