Forårs- fornemmelser

Fodbold er den væsentligste årsag til at gå i 10. klasse den første dag med vejr til udetræning

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg kan ikke se en skid!'

Camillas højrefod rammer skævt på bolden, så den sejler gennem luften uden for Mikkels rækkevidde.

'Det er også den forbandede sol.'

Lidt efter glider Hotan i mudderet, så hans skud også rammer helt ved siden af. Han lunter skumlende i en stor bue bagom de andre.

Første forårsdag på fodboldbanen er en udfordring. Lyset driller, banen er dækket af et flere centimeter tykt ælte, og konditionen er i bund. Men det er også en dejlig dag. Iskold forårsluft omkring benene og gennem halsen. Starten på sæsonen.

'Tempo på Hotan, ellers går vi i stå.' 'Mere lyd på.' 'Flot skud, Niels.' 'Så er det over til vandet. Brug pausen til at strække ud.'

Kommandoer kommer i en lind strøm. Det gælder om at få mest muligt ud af de to timer på banen. Alle skal være i gang hele tiden. Så snart en øvelse er godt i gang, løber Jacob et andet sted hen for at gøre parat til den næste. Undervejs følger han med i træningen.

'Så er det fire mod to.' 'De, der kommer sidst skal i midten.'

Alle løber afsted, undtagen Hotan, der er langsom til at slippe vandflasken. Han og Iben kommer sidst. Det gælder for de andre om at sende bolden udenom de to. Hvis de rører den to gange, skal der nye ind i midten.

Sponsorstøtte

'Jeg kan ikke gøre en skid!'

Iben, der er den mindste i klassen, bliver tacklet af Michael. Hun vælter om, men kommer hurtigt op og får fat i bolden igen. To nye må ind.

Huer og træningsbukser ryger af, efterhånden som de 13 unge får varmen. Men Mads med det brækkede kraveben fryser. Der er ikke meget ved at stå på sidelinien.

'Det er endda tredje gang i år. I august faldt jeg på banen og brækkede venstre arm, og kort tid efter skete det samme igen. Nu er den vokset forkert sammen, så jeg måske skal opereres', siger han og lader det lange hår glide forbi ansigtet.

Han har ellers tøjet i orden. 'Lyshøjskolens Fodboldhold' står der på vindjakken. Indenunder har han den sponsorerede træningsdragt på.

'Vi har virkelig fået en masse. Spillertrøjer, overtrøjer, træningssæt, drikkedunk, jakke og en bold med vores nummer. Den skal afleveres, men resten kan vi beholde. Det er noget helt andet på Handelsskolen. Der skal de betale 1800 kroner for det samme.'

Skuddet rammer perfekt. Bolden stryger venstre om målmanden, men han når at få benet på og bolden hamrer i stolpen i stedet for i mål.

'Stefan din lille nar. Hvad er du ude på?' Camilla er ærgerlig over at brænde, men griner mens hun løber bort.

Real Madrid

Stefan når også den næste bold.

'Du er så ringe Niels,' råber Hotan på afstand.

De skal drible uden om Jacob, før de skyder. Det er langt sværere end bare at skyde på grund af mudderet. Martine når bolden en halv meter før Stefan og får den ovenover ham. Jacob kommenterer strategi og udførsel. Roser eller kritiserer efter behov.

'Helt rigtigt Martine. En flot afslutning.'

Til sidst får de lov til 12 minutters frispil. Dennis scorer det første mål. Camilla det næste. Kort efter bliver hun tacklet af Hotan, der hjælper hende op og undskylder.

'Pas på. Ikke så vildt.'

Over ved vandhanerne, hvor det værste mudder skylles af, bliver der snakket om Real Madrids nederlag til Bayern München aftenen før. Søren og Hotan er enige om, at nederlaget var velfortjent og at fodbold er noget af det bedste.-Jan Kaare er freelancejournalist

Mads Jørgensen: 'Min tvillingebror Mikkel og jeg kommer fra en anden skole, der ikke har 10. klasse. Vi valgte at gå her, fordi de havde fodboldlinien. Det er godt at få fyret noget energi af, så man er mere motiveret for de andre fag. Specielt når der er fodbold i mellemtimer. Det er kanon at have fået et trænerkursus og en begynderuddannelse til dommer.' Camilla Larsen: 'Jeg var ikke moden nok før, og så syntes jeg, at en fodboldlinie lød spændende. Jeg spiller en del håndbold og har også spillet fodbold før. Det boglige er ikke lige mig, og havde jeg ikke fodbolden, ville jeg hurtigt blive træt af de andre fag.' Iben Lund: 'Jeg bor ni kilometer væk, så der er lidt langt, men jeg ville gerne gå på en fodboldlinie. Der var ganske vist en idrætslinie på min gamle skole, men jeg ville gå her. Jeg er blevet mere moden og mere parat til at gå på Handelsskole, som jeg skal efter sommerferien.' Stefan Bering Carlsen: 'Det er godt at have tid til at tænke sig om. Det har jeg brugt til at finde ud af, at jeg skal have en fri ungdomsuddannelse inden for musik. Jeg elsker desuden at spille fodbold, og jeg har lært meget om sporten. Det giver også energi og flere kræfter til de andre fag.'